fbpx

Роснефт договори 700 хил. тона петрол за Индия

„Роснефт“ е продала 700 000 тона петрол Urals, зареждан от балтийските пристанища Приморск и Уст-Луга на Indian Oil Corp (IOC), най-големата рафинерия в страната, съобщава Reuters, позовавайки се на двама търговци, запознати с въпроса.

Роснефт е разпределил седем товара от 100 000 тона всеки между 15 и 31 май, информират източниците на агенцията.

През май IOC ще зареди за първи път количества петрол Urals, произведен от Роснефт, от балтийските пристанища. Преди това основни купувачи на товарите са били търговските фирми Витол и Трафигура, които обаче ще спрат покупките на петрол от Роснефт след 15 май, тъй като влизат в сила санкциите на ЕС срещу няколко руски компании.

Миналия декември IOC и Роснефт подписаха срочен договор за доставка на до 2 милиона тона петрол Urals до края на 2022 г.

Не е ясно все още дали въпросните доставки през май идват като част от съществуващия договор или като част от новото споразумение.

Индия поиска от държавните енергийни компании да оценят възможността за закупуване на дела на европейската петролна компания BP в засегнатата от санкциите руска фирма Роснефт, информира още агенцията.

Междувременно според ОПЕК+ почти половината от недостига в планираните доставки на петрол се дължи на Нигерия и Ангола, показват данни, видяни от Ройтерс и отразяващи редица фактори, включително отдалечаването на западните петролни компании от африкански проекти.

ОПЕК+ са добивали през март 1,45 милиона барела на ден под плановете, което е 1,5% от световното предлагане.

Според данните Ангола е отговорна за почти 300 000 барела дневно от недостига на доставки, докато Нигерия добива почти 400 000 барела под целта. Войната в Украйна засегна и търговията с петрол в Русия и нейният добив е бил с около 300 000 барела на ден под целта за доставките през март.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"