fbpx

Как Германия диверсифицира руския газ

Германия активно придобива терминали за втечнен природен газ (LNG) като част от усилията си за диверсификация от руския газ. Тя е наела четири плаващи платформи за съхранение и регазификация (FSRU) през май, способни да внасят най-малко 5 милиарда кубически метра морски доставки втечнен газ годишно всяка. Първият беше завършен във Вилхелмсхафен на 15 ноември, пише Ройтерс.

Пристанището на река Елба Щаде и Любмин на Балтийско море също ще получат по един FSRU.

Германия също така формализира наемането на пети плаващ кораб за втечнен природен газ за Вилхелмсхафен, който ще е готов за първото тримесечие на 2023 г.

Вилхелмсхавен

През август Uniper получи одобрение за началото на строителството на съоръжение FSRU. По-късно на мястото ще бъдат изградени съоръжения за внос на амоняк и изграждане на електролизна инсталация за превръщане на амоняка в чист водород.

Брунсбютел

Очаква се FSRU в Брунсбютел да доставя газ от края на 2022 г. или началото на 2023 г. и да служи като основа за изграждане на стационарно съоръжение за LNG. Холандският оператор на газова мрежа Gasunie, който има 40% дял в проекта FSRU, планира два свързани газопровода. Държавната банка KfW и RWE са заинтересовани страни във фиксираното съоръжение. Shell се ангажира с някои гарантирани покупки.

Щаде

Операторът на проекта Ханзейски енергиен хъб (HEH), който трябва да получи FSRU, за да влезе в експлоатация от края на следващата година, преди това отправи покани към участниците на пазара да резервират капацитет за регазификация в планиран наземен хъб. Това може да се материализира през 2026 г. Проектът е подкрепен от компанията за газови мрежи Fluxys, инвестиционната фирма Partners Group, логистичната група Buss и химическата компания Dow. EnBW се ангажира като купувач.

Любмин

Операторите на наетия от държавата FSRU, предназначен за Любмин, очакват той да заработи в края на 2023 г. Частният консорциум, Deutsche ReGas, има за цел да разработи друг FSRU център там по-рано, като отбелязва, че неотдавнашен търг за годишен капацитет за регазификация от 11,7 милиарда кубични метра е бил надписан, като са търсени 15,2 милиарда кубични метра.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"