fbpx

Как Германия измести Япония като трета световна икономическа сила

През 2023 г. Япония загуби символичната си титла на трета световна икономическа сила за сметка на Германия, най-вече заради падането на курса на йената, според публикуваните предварителни данни за японския брутен вътрешен продукт, пише rfi.fr.

Номиналният (т.е. некоригиран спрямо инфлацията) БВП на Япония през 2023 г. е около 4,2 трилиона долара, в сравнение с около 4,5 трилиона долара за Германия, чийто номинален БВП е подсилен от инфлацията, която остана висока миналата година в страната. Но в реално изражение, тоест без отклонението от инфлацията, японският БВП се увеличи през миналата година с 1,9%, в сравнение с 1% през 2022 г., докато германската икономика се сви с 0,3% според официалните данни, публикувани през януари.

Като експортна сила, Германия е засегната от слабото външно търсене, нарасналите разходи за енергия на най-важния ѝ отрасъл – обработващата промишленост и от високите лихвени проценти, които Европейската централна банка (ЕЦБ) определи в опит да се справи с инфлацията. Влошаването на икономическата ситуация в Германия означава, че новата ѝ титла на трета икономическа сила в света, в каквато трябваше да се превърне според прогнозите на МВФ от октомври, се възприема от специалистите в страната като измамна.

Още повече като се има предвид, че само в рамките на няколко години Индия може да изпревари както Япония, така и Германия по номинален БВП, изчислен в долари. Бурно развиващата се икономика на новата страна с най-многобройно население в света, може да ги настигне още през 2025 г., според Брайън Култън, икономист във Fitch Ratings. Но „без съмнение индийският БВП на глава от населението ще остане много по-нисък от този на Германия и Япония“, уточнява той.

В Япония местните медии коментираха широко загубата на третото си място в световната икономика, като припомниха, че освен изключителното въздействие на срива на йената, други фундаментални негативни фактори, като демографския спад и хроничната слабост на производителността, съдействат в тази посока. „След като през 2010 г. отстъпи на Китай второто си място след Съединените щати, сега Япония ще трябва да се откаже и от третото“, пише големият японски икономически ежедневник Nikkei в редакционна статия, публикувана миналата събота. „Япония не е постигнала никакъв напредък за увеличаването на собствения си потенциал за икономически растеж. Тази ситуация трябва да послужи като предупредителен сигнал за ускоряване на икономическите реформи, които досега бяха пренебрегвани“, добавя Nikkei.

Япония влезе в рецесия

Подобно на Германия, Япония е индустриална и експортна сила, но тя от дълго време губи този си статус и нейното вътрешно потребление в момента е свито от инфлацията и падането на йената. Спадът на японската валута продължи и през цялата минала година (-7% спрямо долара). Това идва главно от разликата между драстичното затягане на паричната политика, което се извършва в Съединените щати и Европа от 2022 г. насам, и запазването на твърде либералния курс от страна на Японската централна банка.

През четвъртото тримесечие БВП на Япония се сви отново (-0,1% спрямо предходното тримесечие в реални данни, изчистени от сезонните вариации). Това е второ поредно тримесечие на спад след по-значимия с 0,8% за периода юли-септември. По този начин Япония навлезе в техническа рецесия, малка изненада, като се има предвид, че икономистите от агенция Bloomberg прогнозираха лек ръст от 0,2% за четвъртото тримесечие. Потреблението на японските домакинства е спаднало с 0,2% през последното тримесечие, а нежилищните инвестиции на частни компании – с 0,1%. Единственият светъл лъч е, че нетният принос към БВП на износа на стоки и услуги е леко положителен: + 2,6% при износа и + 1,7% при вноса.

Икономическата ситуация в Япония, която е по-лоша от очакваното, може да усложни задачата на Централната банка на Япония през тази година да постави началото на края на своята ултра либерална парична политика. Но този процес ще бъде изключително постепенен, като Японската централна банка ще бъде много предпазлива, за да не се дестабилизират икономиката и финансовите пазари на страната. МВФ прогнозира умерен икономически растеж в Япония за тази година (+0,9%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"