fbpx

Как Италия компенсира бизнес и домакинства за високите цени

Италия планира да одобри нов пакет от помощи на стойност около 14,3 милиарда евро, насочени към фирмите и семействата, с цел да бъдат защитени от нарастващите разходи за енергия и потребителските цени, съобщава Ройтерс.

Схемата, която е едно от последните мащабни действия на премиера в оставка Марио Драги преди националните избори следващия месец, идва в допълнение към около 33 милиарда евро, предвидени в бюджета от януари за смекчаване на въздействието на изключително високите разходи за електричество, газ и бензин.

Проектоуказ, видян от Ройтерс, показва, че Рим планира да удължи до четвъртото тримесечие на тази година съществуващите мерки, насочени към намаляване на сметките за електричество и газ за семействата с ниски доходи, както и намаляване на така наречените такси за „системни разходи“.

Създадени да подпомагат финансирането на инициативи, като субсидии за слънчева енергия и извеждане от експлоатация на ядрена енергия, таксите обикновено представляват повече от 20% от италианските сметки за енергия, преди правителството да започне да действа.

Правителството ще разшири и бонуса от 200 евро, изплатен през юли на италианци с ниски и средни доходи, като ще се дадед и на работници, които не са го получавали преди.

Рим също обмисля да попречи на енергийните компании да правят едностранни промени в договорите за доставка на електроенергия и газ за домакинствата до октомври, сочи още проектът.

Отбелязва се, че тъй като данъчните приходи се представят по-добре от прогнозите, финансирането за пакета няма да увеличи публичния дефицит, който според данни на кабинета е 5,6% от БВП.

Около 1,6 милиарда евро ще отидат за намаляване през втората половина на тази година на така наречения данъчен клин, разликата между заплатата, която работодателят плаща и това, което работникът носи вкъщи, като ползата ще бъде за служителите с годишен доход на стойност под 35 000 евро.

По изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Ройтерс, през 2021 г. средният несемеен работник в Италия е загубил 46,5% от брутната си заплата под формата на данъци и социални вноски, което е петият най-висок коефициент от група от 38 напреднали нации,.

За да подкрепи покупателната способност на възрастните хора, правителството ще пренесе към четвъртото тримесечие на 2022 г. преоценка от 2% на пенсиите, планирана за 2023 г., което ще струва на държавната хазна около 2,4 милиарда евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"