fbpx

Камала Харис представи икономическата си програма като „нов път пред средната класа“

Тази нощ вицепрезидентът и кандидат за президент на демократите Камала Харис представи своята икономическа програма. Това е изключително важно за кампанията й, тъй като до момента опонентът й Доналд Тръмп доминира именно по въпросите на икономикати и финансите.

Озаглавена „Нов път пред средната класа“, програмата на Харис, представена в документ от 80 страници, акцентира, че изграждането на средна класа ще бъде определяща цел на бъдещата й администрация.

Основни икономически приоритети ще бъдат намаляване на разходите за ежедневни нужди като здравеопазване, жилища и хранителни стоки и намаляване на данъците за повече от 100 милиона работещи и средна класа американци .

В една икономика на възможностите повече американци могат да изпитат гордостта от собствеността върху жилище, изтъква Харис. Програмата й предвижда прекратяване на недостига на жилища и по-ниски цени, чрез партньорство с частния сектор за изграждане на 3 милиона допълнителни жилища. Тъй като тези нови домове се строят, администрацията на Харис предвиждаотпускането на исторически 25 000 долара първоначална помощ, за да помогне на повече американци да купят първия си дом и да осигурят подслон, възможности и сигурност за своите близки.

Харис и нейният екип подчертават, че малките предприятия – квартални магазини, високотехнологични стартиращи фирми, малки производители и други – са двигателите на нашата икономика. В този контекст в плана за подпомагане на малкия бизнес и възможност предприемачите да иновират и растат, Харис ще стимулира създаването на 25 милиона нови бизнес приложения. Планът включва оке сериозно разширяване на данъчното приспадане на началните разходи за нов бизнес и поемане на ежедневните пречки и бюрокрация, които затрудняват развитието на малък бизнес.

Програмата на Харис предвижда още укрепване на индустриалната база и защита на социалното  и медицинско осигуряване „срещу безмилостните атаки от Доналд Тръмп и неговите крайни съюзници“.

Междувременно изданието POLITICO публикува проучване на Американския университет, според което мнозинството от жените в САЩ се доверяват на Харис пред Тръмп за справяне с инфлацията и намаляване на разходите за живот. 46% предпочитат Харис пред Тръмп да управлява икономиката, срещу 38% с предпочитание към предишния президент.

Проучването изтъква, че една от най-трайните силни страни на Тръмп е мнението на избирателите за неговото лидерство по въпросите на икономиката. Но откакто Харис пое номинацията на демократите през юли, вицепрезидентът се отърси от преднината на Тръмп в икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"