fbpx

Каузата „Сътрудничество в един фрагментиран свят“ събира рекорден Давос

Световният икономически форум се връща към зимния си период, като на 16 януари рекорден брой бизнес и правителствени лидери ще дойдат в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят предизвикателства, вариращи от глобално икономическо забавяне до екологичен колапс, пише Ройтерс.

Критикуван от някои като говорител за елити, които само добавят към световния въглероден отпечатък, форумът твърди, че има силата да събере заедно вземащите решения в свят, изправен пред множество кризи на фона на нарастващо геополитическо недоверие.

„Всички ние сме заседнали в кризисно мислене“, казва изпълнителният председател и основател на WEF Клаус Шваб на пресконференция преди срещата, цитиран от ажгенцията.

Последното присъствено зимно събиране в Давос беше през 2020 г., само дни преди избухването на COVID-19 да бъде обявено за глобална извънредна ситуация в здравеопазването. Събитието през 2021 г. се проведе виртуално, а миналогодишното беше изместено от януари за май след нов скок на инфекциите.

Давос трябва да помогне за промяна на този начин на мислене“, убеден е Шваб за едноседмичната програма от дискусионни панели, неформални събирания и събития под каузата за „Сътрудничество в един фрагментиран свят“.

Въпреки че руската делегация ще бъде забележима с отсъствието си, организаторите приветстваха рекордната активност по отношение на броя и разнообразието на участниците, с очаквания за китайско присъствие на „високо ниво“.

Петдесет и двама държавни и правителствени ръководители ще застанат до 56 финансови министри, 19 управители на централни банки, 30 министри на търговията и 35 външни министри. Ръководителите на ООН, Международния валутен фонд и Световната търговска организация ще бъдат сред 39 лидери на международни агенции.

Луксозният ски курорт ще бъде домакин на най-голямото си бизнес участие, с повече от 600 изпълнителни директори сред 1500 бизнес лидери, включително най-големия досега брой жени ръководители.

Дискусиите трябва да се съсредоточат върху краткосрочни предизвикателства като как да се избегне рискът от глобална рецесия през 2023 г. и как да се гарантира, че неуспешните глобални усилия за справяне с изменението на климата няма да бъдат възстановени още повече от енергийната криза, изострена от войната в Украйна и санкции срещу Русия.

Организаторите информират, че Украйна, която доминираше на миналогодишния форум, ще изпрати делегация на високо ниво и че ще има няколко сесии, свързани с войната.

Докато напредналите икономики по света се борят със свити пазари на труда, ще има дебат относно значението на преквалифицирането на работната сила, създаването на подходящо платени работни места и преодоляването на недостатъците в равенството между половете и расовото равенство, информира още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"