fbpx

КЕВР се похвали с рекордно малко поскъпване на битовия ток

След проведено обществено обсъждане относно  утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2024 – 30.06.2025 г. и след отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, в проекта на решението КЕВР предлага средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер на 1,39 %.

Според регулатора предвижданото средно увеличение на цената на електроенергията е най-ниското през последните 10 години и е значително по-малко от годишната инфлация в страната

  • За клиентите на „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %,
  • на ЕВН – с 1,46 %
  • за клиентите на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %.

В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

Изтъква се още, че по този начин цените на електроенергията за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа.

Никога досега, откакто заемам поста председател на регулатора, повишението на цената на електроенергията за битовите потребители не е било в толкова нисък размер – през миналата година то беше 4,7%, а през 2022 г. – 4,3%. Важно е да се подчертае, че предвижданото сега увеличение е значително по-малко от индекса на годишната инфлация. По този начин нашите решения за цената на електрическата и на топлинната енергия са реални антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път за влизане в еврозоната„, заявява доц. Иван Иванов. КЕВР трябва и да започне подготовка за отложеното за пореден път излизане на домакинствата за свободния електроенергиен пазар, което трябва да стане в началото на 2026 година.

Припомняме, преди месец от служебния кабинет излезе информация за шоково вдигане на цените на битовия ток. След особено остра политическа и обществена реакция, бе обяснено, че това е така, поради исканията на АЕЦ за увеличаване цената на произведения от централата ток.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"