fbpx

Китай – ключ към избягването на глобална рецесия

Повторното отваряне на Китай от пандемичните ограничения може да стимулира глобалния растеж над очакванията и да помогне за избягване на по-широка рецесия, дори когато някои от най-големите икономики в света се борят да преодолеят спада, се коментира в кулоарите на започналия в Давос Световен икономически форум, съобщава Ройтерс.

Китай премахна много от най-изтощителните ограничения, след като внезапно се отказа от стриктната си политика за „нулев COVID“, подхранвайки надеждите, че втората по големина икономика в света може да възроди глобалния растеж, въпреки че Съединените щати, еврозоната и Великобритания флиртуват с рецесията през предстоящото тримесечие, изтъква агенцията.

Повторното отваряне на Китай трябва да бъде основното събитие и ще бъде ключов двигател за растеж“, казва Лора М Ча, председател на борсите и клиринга на Хонконг. „Азия е мястото, където факторът за растеж ще бъде не само Китай, но също Индия, Индонезия, всички те са нововъзникващи и много силни икономики“, добавя тя.

Коментарите й са повторени и от други, които виждат Китай като ключ към глобалното възстановяване.

Има задържани спестявания, има задържано търсене, така че смятаме, че Китай ще отбележи много силен растеж, особено когато по-късно през годината“, изтъква Дъглас Л. Питърсън, президент и главен изпълнителен директор на S&P Global по време на панелна дискусия в Давос.

По думите му, все още се очаква „много лека“ рецесия в Съединените щати, Европа и Великобритания, но нетният растеж за цялата година все още изглежда, че ще бъде положителен. „Силните пазари на труда не са в съответствие с това, което виждаме при рецесия, а пазарите на труда са силни почти навсякъде по света“, добавя Питърсън.

Председателят на Credit Suisse Аксел Леман заявява, че дори се надява Съединените щати да избегнат рецесия, но той също залага на Китай. „Прогнозите за растеж сега за Китай са 4,5%. Аз лично не бих се изненадал, когато това бъде надвишено“, добавя той.

Икономическият растеж на Китай през 2022 г. спадна до 3%, едно от най-лошите му нива от почти половин век, тъй като четвъртото тримесечие беше силно засегнато от строгите ограничения на COVID и спада на пазара на имоти.

Подхранвайки малко оптимизъм за еврозоната (която вече е от 20 държави след присъединяването на Хърватия), една от най-слабите икономики тази година поради прекомерната си зависимост от руския газ, от Еропейската централна банка посочват, че рецесията не е предрешена.

Също така мисля, че икономиката ни изненадва тримесечие след тримесечие; четвъртото тримесечие в Европа най-вероятно все още ще бъде положително“, сочат коментари от представител на ЕЦБ, който прогнозира, че може да бъдем изненадани и през първата половина на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"