fbpx

Преди 40 години ExxonMobil е имала точни прогнози за климатичното затопляне

Още през 80-те години на миналия век голямата петролна компания ExxonMobil е разполагала с прогнози за глобалното затопляне, направени от нейните учени, които се потвърдиха точно десетилетия по-късно. Това се казва в ново проучване, публикувано през миналата седмица. ExxonMobil отрича тези обвинения, но не опровергава автентичността на проучените документи, пише RFI.

Въпреки това компанията от години публично поставя под съмнение достоверността на научните познания по въпроса, се подчертава в това проучване, публикувано в престижното списание Science.

ExxonMobil, една от най-големите петролни компании в света, „е прогнозирала глобалното затопляне с удивителна точност, след което в продължение на десетилетия отрича постиженията на същата тази наука за климата“, изтъква Джефри Супран, един от авторите на изследването, цитиран от изданието.

Противоречиви изказвания

От много години ExxonMobil е обвинявана, че прави противоречиви изказвания относно изменението на климата, причинено от огромните количества парникови газове, изхвърлени от човечеството в атмосферата, най-вече чрез изгаряне на въглища и петрол за производството на енергия.

Срещу компанията дори бяха заведени няколко съдебни дела в САЩ, някои от които все още продължават. Проведоха се също така изслушвания в Европейския парламент и Конгреса на САЩ.

Но това е първият път, когато прогнозите, направени от учените на компанията, са систематично анализирани и сравнени с тези на други изследователи от онова време, както и с реално наблюдаваното впоследствие затопляне.

Отправната точка са документи – публични регистри и научни публикации – разкрити през 2015 г. от журналисти от Inside Climate News и Los Angeles Times, показващи, че компанията отдавна е знаела, че изменението на климата е реално и е резултат от човешката дейност.

ExxonMobil никога не е отричала автентичността на изследваията

Тези, които твърдят, че „Exxon е знаел“, се лъжат“, коментира говорител на компанията пред AFP. ExxonMobil обаче никога не е отричала автентичността на въпросните документи.

В същото време мениджърите на компанията са правили точно обратното, твърди проучването, което цитира думите на бившия главен изпълнителен директор на ExxonMobil Лий Реймънд от 2000 г.: „Нямаме достатъчно научни изследвания за изменението на климата, за да правим разумни прогнози“.

Общо авторите на проучването са анализирали 32 вътрешни документа, изготвени от учените на ExxonMobil между 1977 и 2002 г., и 72 научни публикации между 1982 и 2014 г., на които те са съавтори.

Тези документи съдържат шестнадесет температурни прогнози. „Десет от тях са в съответствие с наблюденията“, направени впоследствие, отбелязва проучването. От останалите шест две предвиждаха още по-голямо затопляне.

Средно те прогнозираха затопляне от около 0,2°C на десетилетие, което наистина съответства на сегашния темп. А прогнозите, направени от други учени по онова време, са повече или по-малко близки до тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"