fbpx

МВФ с опасения за високо социално напрежение през 2023-та

Директорът на МВФ Кристалина Георгиева предупреждава, че 2023 г. може да бъде белязана от остри социални напрежения в световен мащаб. Според Георгиева ефектът от затягането на пазара на труда „тепърва предстои да се прояви“. „Намираме се едва в началото на януари и вече имаме примери, макар и по различни причини, на остро социално напрежение в Бразилия, Перу, Боливия, Колумбия, Великобритания“, припомня Кристалина Георгиева, цитирана от Capital.fr*.

Ако обаче покачването на лихвите в крайна сметка се отрази на пазара на труда, което е логично следствие от поставената цел за забавяне на икономическия ръст, това може да доведе до допълнително напрежение, предупреждава шефката на международната институция. Още повече, че ситуацията не е на път да се подобри, поради „продължаващата упорита инфлация“, срещу която „борбата на централните банки все още не е приключила“, припомня Кристалина Георгиева, като в същото време намеква, че „без съмнение кризата не е приключила“.

Макар че се очаква икономическият спад да бъде по-голям от прогнозите на Фонда, направени в публикациите му през октомври миналата година, националните пазари на труда досега са дали „доказателство за стабилност“, подчертава Кристалина Георгиева, „което е положителна черта“. Това се обяснява главно с „факта, че правителствата действаха своевременно, за да осигурят финансова подкрепа на населението срещу растящите цени на храните и енергията. Но наличните възможности се стесняват“. „Докато хората имат работа, дори цените да са високи, те потребяват, което помогна на икономиката през третото тримесечие, особено в Съединените щати и Европа, но знаем, че ефектът от затягането по отношение на безработица предстои“, подчертава шефката на МВФ.

Какъв е ефектът от повишаването на лихвените проценти върху задлъжнелите страни?

В същото време ефектът от повишаването на лихвите върху задлъжнелите страни ще бъде особено драматичен, припомня Кристалина Георгиева, чиято институция предупреждава от няколко месеца за риска около 60% от нововъзникващите икономики и развиващите се страни да бъдат тласнати към дългова криза. „За държави с високо ниво на задлъжнялост и чиито емисии са деноминирани в долари, ефектите (от паричните политики, бел.ред.) ще бъдат драматични. А когато към това се добави девалвация в засегнатите страни, това ще доведе до големи трудности за населението“, уточнява директорът на МВФ. Това е повод да се припомни необходимостта от бързо преструктуриране на дълга на тези страни, тема, която „ще бъде разглеждана през февруари на срещата на най-високо равнище с основните кредитори, Китай, Индия, Саудитска Арабия, както и с частния сектор“. Независимо от това, МВФ все още вярва, че „световна рецесия може да бъде избегната“, дори и в някои страни да се отбележи спад на БВП, поне „ако не се появят допълнителни сътресения“.

В случай, че Китай не преразгледа промяната на политиката си по отношение на пандемията, икономическото възстановяване на страната в средата на годината „може да бъде най-значимият фактор за растежа на световната икономика през 2023 г.“, добавя Кристалина Георгиева. „В този случай Китай отново ще бъде с основен принос за световния ръст, макар и не в такава степен, както досега“. От друга страна, стабилността на американската икономика позволява да се избегне глобален срив. „Това, което наблюдаваме в Съединените щати, е забележително“, добавя тя, като подчертава особено ниската безработица и устойчивото потребление. „Освен това наблюдаваме изместване на разходите от стоки към услуги“, което стимулира активността. „Това дава възможност да се предположи, че Съединените щати ще избегнат рецесията“.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"