fbpx

Криминализиране плащането на заплати под масата, иска Асен Василев

Четвъртият ден от преговорите за коалиционно споразумение между четирите парламентарни формации – Продължаваме промяната, БСП, ИТН и Демократична България, включва панелите „Труд и социални грижи“ и „Туризъм“.

В рамките на първия бившият финансов министър и съпредседател на ПП, Асен Василев, предложи социални помощи да не се дават на трудоспособни.

Той също така иска големи глоби и криминализиране на доплащането на ръка на заплати над официалните. Те да важат за работодатели, служители и счетоводители, пише „Дневник“.

От Демократична България искат изготвяне на пътна карта за уязвимите групи и съответните социални услуги. Предлага се работодателите да бъдат насърчавани да наемат хора с увреждания чрез поемане на част от осигуровките, както и да водят курсове по преквалификация.

От името на „Има такъв народ“ бившият депутат в последните два парламента Мика Зайкова поиска минималната заплата да е 50% от средната. Тя предлага още да се извърши цялостен анализ на пенсионната система и промяна на категориите на труд, а в средносрочен план минималната пенсия да приближи издръжката за живот. Максималният осигурителен доход пък трябва да расте.

Зайкова смята, че частните фондове трябва да получат възможност да управляват по-рисково половината от средствата в индивидуалните партиди с цел по-висока доходност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"