fbpx

Крипто се нуждае от всеобхватни политики за защита на икономиките и инвеститорите

Глобалният натиск за по-ясни политики относно крипто активите набра скорост по време на индийското председателство на Г-20. Докато тази работа продължава, важно е да се признае вече постигнатият напредък, но е необходимо повече, особено при прилагането на глобалните стандарти, изтъкват авторите на анализ, публикуван в блога на Международния валутен фонд...

Миналогодишните провали на платформата за крипто търговия FTX и стабилната монета Terra Luna подчертаха спешността от установяване на ясни политики за защита на инвеститорите и предотвратяване на злоупотреби. Въпреки неотдавнашните предизвикателства в индустрията, оптимизмът на инвеститорите продължава периодично да се възражда, както се вижда от почти удвояването на биткойн тази година. Без стабилни предпазни мерки, повишеният риск от измами и злоупотреби може да повлияе неблагоприятно на очакваната възвръщаемост на инвеститорите.

Въпреки че някои политици са предприели необходимите стъпки за защита на потребителите и гарантиране на финансовата цялост, също толкова важно е да се вземат предвид по-широките последици от крипто. Такива активи, особено стабилни монети, деноминирани в твърди валути, биха могли потенциално да заменят официалните валути и значително да повлияят на паричната и фискалната политика на държавите. Това е особено вярно за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, което подчертава необходимостта от цялостен, последователен и координиран политически подход към крипто.

Ето защо ние представихме оценка на макро последиците от крипто активите на председателството на Г-20 по-рано тази година, надграждайки препоръките, очертани в Елементите на ефективни политики за крипто активи, одобрени от Изпълнителния съвет на МВФ през февруари.

Нашият подход включва три ключови стълба: стабилна макрополитическа основа, ясно правно третиране и подробни правила и ефективно прилагане.

Ясно правно третиране

Изграждането на стабилна макрополитическа основа, ясното правно третиране и подробните правила са от решаващо значение. Принципът „едни и същи дейност, риск и разпоредби“ трябва да ръководи регулаторните усилия.

В съответствие с препоръките на установяващите стандарти като Базелският комитет за банков надзор, Работната група за финансови действия, Съветът за финансова стабилност и Международната организация на комисиите по ценни книжа, нашите препоръки са:

  • Цялостната правна основа е от съществено значение за ефективното регулиране на криптовалутата, като се разглеждат както аспектите на частното, така и аспектите на финансовото право. Това включва осигуряване на предвидимост и приложимост на правата, като същевременно крипто се класифицира по подходящ начин.
  • Трябва да се прилагат строги правила за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AML/CFT), пруденциални правила и правила за поведение, които да обхващат всички субекти и дейности, свързани с издаването, търговията, попечителството или трансфера на крипто.
  • За системни договорености за стабилни монети следва да се прилагат допълнителни изисквания като Принципите за инфраструктури на финансовите пазари – стандарти, които имат за цел да гарантират безопасността, ефективността и устойчивостта на FMI.

Показателно е, че FSB през юли създаде набор от препоръки на високо ниво за регулиране на крипто, като се фокусира върху финансовата стабилност. Те включват гарантиране на регулаторни правомощия на органите и стабилно управление и практики за управление на риска от доставчиците. Той също така включва ревизирани препоръки на високо ниво за ефективно справяне с рисковете за финансова стабилност, свързани със споразуменията за „глобални стейбълкойни“.

Като цяло препоръките насърчават последователността и всеобхватността на регулаторните, надзорните и надзорните подходи към крипто.

Ефективно изпълнение

И накрая, осигуряването на ефективни политики изисква няколко мерки, включително силна координация на национално и международно ниво:

  • Националните власти трябва да приведат своите рамки в съответствие с нововъзникващите насоки и стандартите, които се разработват от органите за определяне на стандарти. Това привеждане в съответствие е от решаващо значение за постигане на последователно третиране на крипто активите и може да изисква законодателни промени.
  • Развитието на силен надзорен капацитет е жизненоважно за ефективното наблюдение и прилагане на правилата. Властите трябва да имат необходимите умения и ресурси, за да наблюдават развиващия се пейзаж на крипто активите.
  • Предвид безграничния характер на екосистемата на криптоактивите, международното сътрудничество и споделянето на информация са от решаващо значение. Сътрудничеството между надзорните органи и компетентните органи ще даде възможност за наблюдение на доставчиците на услуги за крипто активи и ще поддържа ефикасността на регулаторните политики.
  • Отвъд крипто политиките, публичните органи трябва да се възползват от напредъка в цифровите технологии, за да подобрят целите на обществената политика и трябва активно да си сътрудничат за справяне с текущи проблеми с разходите, доверието и скоростта, особено за трансгранични плащания. Нови многостранни платформи биха могли да подобрят ефективността на транзакциите.

МВФ ще продължи да подкрепя Г-20, като представи на срещата на върха на лидерите през септември съвместен обобщаващ документ на МВФ и ФСБ, подчертаващ градивните елементи за ефективни крипто политики. В допълнение, ние се ангажираме да осигурим персонализирано изграждане на капацитет на нашите 190 членове въз основа на горепосочените препоръки и нововъзникващите насоки от установяващите стандарти. Нашата програма за наблюдение също ще оцени ефективността на политическите рамки, включително крипто.

Като възприемат цялостен подход и прилагат тези препоръки, политиците могат да защитят паричния суверенитет, да защитят интересите на инвеститорите и да насърчат финансовата стабилност в цифровата ера.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"