fbpx

Tesla започва обществена кампания в Германия с цел разширяване на завода си

Tesla организира обществено събитие, на което отговаря на въпроси на граждани в германската провинция Бранденбург относно последиците от планираното разширяване на нейния завод за електромобили и батерии, което ще превърне мястото в най-големия завод за автомобили в страната, информира Ройтерс.

Събитието може да помогне на американския производител на автомобили да предотврати забавянето на осигуряването на зелена светлина от местните власти за плановете за разширяване. Те са подобни на тези, с които се сблъска при подготовката за откриване на завода, когато многобройни възражения на граждани доведоха до изоставане от графика.

Гражданите ще могат да задават въпроси на работниците на Tesla по редица теми, обхванати в заявлението до властите за разширяването, от потребление на вода и емисии до условия на труд. Акцентите са и въз основа на опасенията, изразени от местни екологични групи, сред които и за въздействието на изсичането на дървета.

Tesla отдавна твърди, че въздействието на завода е сравнително слабо и сочи ползите от електромобилите в борбата с изменението на климата.

Компанията на Мъск планира да удвои капацитета на своя завод за електромобили до един милион превозни средства на година, далеч надминавайки следващия по големина завод в Германия – централата на Volkswagen във Волфсбург, която има капацитет за 800 000 автомобила, но миналата година са произведени около 400 000.

В момента заводът на Tesla произвежда около 5000 автомобила седмично с 11 000 служители. Заводът за батерии сглобява модули, но компанията уточни през февруари, че все още не произвежда клетки на местно ниво.

Докато Volkswagen все още държи най-високия пазарен дял при електромобилите в региона, Tesla оставя своя отпечатък. Неговият Model Y стана най-продаваният автомобил в Европа през първото тримесечие на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"