fbpx

Димитър Радев получи нов мандат като шеф на БНБ, готов с номинации за подуправители

Настоящият управител на БНБ Димитър Радев бе избран за нов 6-годишен мандат. Радев бе подкрепен от 155 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Кандидатът на „Възраждане“ Любомир Христов получи подкрепата само на депутатите от издигналата го парламентарна група.

Предстои Радев да предложи две имена за попълване на УС на банката, тъй като на двама от подуправителите мандатите са изтекли.

По време на изслушването на Радев в бюджетна комисия по една от централните теми – влизане в еврозоната, той изтъкна, че БНБ и банковата система у нас са готови за членство, но остава това да бъде постигнато от другите институции у нас. Радев изрази увереност, че е реално, ако покрием всички изисквания, да приемем еврото на 1 януари 2025 година.

След гласуването в пленарна зала, по време на брифинг в кулоарите на парламента, Димитър Радев заяви, че е готов с номинациите за двамата нови подуправители и ще ги предложи утре на парламента. Ако те минат, депутатът от ГЕРБ Андрей Гюров ще отговаря за управление „Емисионно“, а бившият финансов министър от кабинета „Орешарски“ и депутат от ДПС Петър Чобанов – за управление „Банково“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"