fbpx

Токът за бита във Франция поскъпва с 10%

Френското правителство реши да повиши регулираните цени на електроенергията за домакинствата с 10% от август, заявява правителствен служител, потвърждавайки информация на вестник Les Echos, цитиран от Ройтерс. Изтъква се обаче, че това ще бъде единственото увеличение на цените до февруари 2024 г.

Увеличението от 10% е много по-ниско от това, предложено от Френската комисия за енергийно регулиране (CRE), която – въз основа на текущите пазарни цени – препоръча увеличение от 74,5%.

Ние сме във фаза на връщане към нормалното или във всеки случай на връщане към нов баланс след енергийната криза, която преживяхме, дори ако очевидно цените на енергията останат високи“, заявява правителственият източник, подчертавайки, че французите ще продължат да имат едни от най-ниските цени в Европа.

Ройтерс припомня, че през май министърът на финансите Бруно Льо Мер казва, че ограничението на цените на електроенергията във Франция постепенно ще бъде премахнато и ще приключи в края на следващата година.

Цените на електричеството в Европа скочиха миналата година, главно поради последиците от войната в Украйна. Франция също отбеляза рекордно ниска ядрена мощност, тъй като държавната компания EDF (EDF.PA) ремонтира реактори, засегнати от корозия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"