fbpx

Концесионерът на летище „София“ обещава по 50 млн. лева инвестции на година

Министерството на транспорта и съобщенията ще засили контрола върху изпълнението на концесията на летище София, стана ясно по време на среща на министъра на транспорта Георги Гвоздейков с изпълнителния директор на летище София Хесус Кабайеро.

Било е изтъкнато, че съгласно концесионния договор съвместен комитет от Министерството и представители на концесионера трябва да заседава всеки месец, за да се наблюдава регулярно изпълнението на договора, от началото на годината обаче досега комитетът вместо седем пъти е заседавал само два, което показва занижен контрол от страна на Министерството.

По думите на Гвоздейков това е стратегически за държавата обект с оглед на подготовката ни за влизане в Шенген и концесионерът е длъжен да изпълни всички изисквания към сигурността и граничния контрол.

Министърът отбелязва, че условията на най-голямото летище в България не са такива, каквито хората очакват и заявената модернизация трябва да бъде ускорена. Той е поел ангажимент държавата да окаже необходимото съдействие на концесионера за всички административни процедури, така че да не се бави работата по реновацията на Терминал 2.

Концесионерът предвижда в следващите три години да бъдат вложени по 50 млн. лв. годишно в развитието на летището. През следващата година ще започне реконструкцията на Терминал 2, като се очаква работата да приключи до 2026 г. Строителството на новия Терминал 3 ще започне през 2026 г. и трябва да е приключило до 2030 г. Проектът предвижда да бъдат удвоени гишетата за регистрация на пътници и увеличени линиите за проверка сигурност и граничен контрол. През тази година се очаква да бъде внедрена нова по-ефектива система за управление на багажа, обясниха още от компанията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"