fbpx

Топлинните вълни и тежките загуби за икономиката

Изключително високите температури, които преживяваме в момента в северното полукълбо, имат цена в човешки животи, но също така водят и до големи загуби за икономиката, отбелязва RFI.

Вредните ефекти се виждат веднага. Най-много страдат работниците, които в най-голяма степен са изложени на слънчевите лъчи – в строителството, транспорта на стоки, ресторантьорството и селското стопанство. В някои страни работата в тези отрасли е намалена, когато здравето на работниците е застрашено. Но за съжаление това далеч не винаги се случва, откъдето и злополуките и смъртните случаи по време на работа, причинени от прекомерната горещина.

В Канада дървообработващите предприятия веднага бяха затворени поради близостта им до гигантските пожари, чието разрастване се благоприятства от горещите вълни. Горещината също има незабавно смъртоносно въздействие върху добитъка. В Китай от няколко седмици горещата вълна унищожава фермите за свине, риба и зайци.

Производството на електроенергия е подложено на тежко изпитание

Отново в Китай, един от най-големите производители на електроенергия в света, беше отчетено рекордно производство в понеделник. През последните шест месеца страната преживя най-много дни на екстремни горещини – повече от четири. Това е двойно повече от средното за текущата година.

И това не е краят. Термометърът ще се покачва още повече през следващите седмици. Ползването на климатиците увеличава потреблението на електроенергия. Очаква се сметките за електричество на домакинствата в САЩ да нараснат с 11% спрямо миналото лято. В Съединените щати от националната електроразпределителна мрежа се опасяват от евентуални прекъсвания на захранването, тъй като производството може да бъде затруднено, когато горещините станат непоносими за централите.

Скок на цените на селскостопанските продукти?

Това е едно от опасенията за есента. Страхуваме се от скок на инфлацията при храните поради слабите реколти, дължащи се на прекомерната топлина и липсата на вода. В Испания и Тайланд сеитбата бе отменена, в опит да се съхранят водните ресурси. Производството на захар и ориз, които Тайланд изнася в големи количества, ще бъде засегнато. Заплашена е царевичната реколта в Тексас. Китайското производство на памук също ще бъде намалено поради високите температури.

Някои пазари вече отразяват предстоящото напрежение. Цените на индонезийското палмово масло и тайландския ориз се повишават рязко, като пазарите очакват голям спад на износа през следващите месеци. В Северна Америка се очаква поскъпване на дървения материал, което ще има инфлационен ефект върху строителството.

Вредите от глобалното затопляне са добре документирани

Това не е първата изключителна топлинна вълна. Миналото лято беше извънредно горещо за голяма част от планетата и икономистите много бързо се заеха със задачата да оценят въздействието на тези широкомащабни метеорологични явления. Едно американско проучване отпреди пет години показа, че увеличаването на средните летни температури с един градус по Фаренхайт (около два градуса по Целзий), може да доведе до спад в икономическия растеж на държава с една четвърт пункт.

Друго проучване, публикувано през 2022 г. от университета в Дартмут, констатира, че през годините периодите на високи горещини съвпадат със спадове в БВП на човек от населението. Между 1992 г. и 2013 г. южните страни са загубили средно 6,7% от БВП на човек от населението поради дни на прекомерни температури и 1,5% – северните. Тези загуби ще се увеличават през следващите години, освен ако не се ускорят усилията за намаляване на въглеродните емисии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"