fbpx

Леко се забавя икономическата активност у нас

Индикаторът на икономическата активност у нас се забавя през третото тримесечие, но продължава да сигнализира за растеж на икономическата активност, сочи публикация на Министерството на финансите.

Очакванията за ИИА през третото тримесечие дават индикация за забавяне на реалния растеж на БВП.

Предварителната оценка на съставния индикатор за третото тримесечие показа по-ниска, но положителна стойност от  0.8 спрямо 1.4 през второто тримесечие.

Развитието на ИИА се обуславя от неговия цикличен компонент, докато дългосрочната му позиция остава почти неутрална за две тримесечия подред. От ведомството изтъкват, че отрицателните циклични колебания след настъпването на пандемията не са оказали негативен ефект върху нивото на дългосрочния компонент, а той се подобри до 0  през третото тримесечие. 

Променливите, включени в композитния индикатор, имат положителен принос върху цикличната позиция на ИИА и респективно икономическата активност в страната. Спадът на ИИА отразява по-умереното нарастване в индустрията и нагласите на предприемачите в сектора.

Според анализа промишлената активност в страната е в синхрон с развитията във външната среда. Въпреки това, по-голямата част от променливите се характеризираха с високи стойности, но относително по-високата база през предходния период в резултат от възстановяването от пандеията се е отразила в забавяне на ИИА през третото тримесечие.

Показателите от паричния сектор и динамиката на заетостта нямат ефект върху изменението на ИИА, което е в съответствие с изменението на цикличната позиция на еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"