fbpx

Лондон отмени забраната за фракинг

Великобритания официално отмени мораториума върху фракинга за шистов газ, който е в сила от 2019 г., заявявайки, че укрепването на енергийните доставки на страната е „абсолютен приоритет“, съобщава Ройтерс.

На фона на повишените цени на енергията, след като Русия нахлу в Украйна, Великобритания субсидира сметките за домакинствата и бизнеса на прогнозирана цена от над 100 милиарда паунда.

Новият премиер Лиз Тръс каза по-рано този месец, че фракингът – извличането на шистов газ от скали чрез раздробяването им – ще бъде разрешен там, където е подкрепен от местната общественост.

Министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог заяви, че всички източници на енергия трябва да бъдат проучени, за да се увеличи вътрешното производство, „така че е правилно, че премахнахме паузата, за да реализираме всички потенциални източници на битов газ“.

Фракингът, срещу който се противопоставиха екологични групи и някои местни общности, беше забранен, след като енергийният регулатор каза, че не е възможно да се предвиди магнитудът на земетресенията, които могат да бъдат предизвикани, припомня агенцията.

Cuadrilla, 96% собственост на австралийската AJ Lucas, имаше най-модерните фракинг кладенци във Великобритания и откри ресурс от природен газ, но правилата по повод земните трусове постепенно спряха операциите й. Сега компанията приветства решението на правителството и обяви ангажимент да върне част от всички приходи от шистов газ на местните общности.

Премахването на мораториума ще помогне на шистовата индустрия да отключи природен газ на сушата в Обединеното кралство в количества, достатъчни да посрещнат нуждите на Обединеното кралство за десетилетия напред“, заявява главният изпълнителен директор на Cuadrilla Франсис Игън, цитиран от Ройтерс.

Химическият и енергиен гигант INEOS, който притежава няколко британски лиценза за проучване на шистов газ, посочва, че правителството трябва да третира разработването на шистов газ като „национален инфраструктурен приоритет“.

Експерти обаче казват, че рестартирането на индустрията няма да направи нищо за облекчаване на цените на енергията тази зима, тъй като нейното развитие ще отнеме много години и остава неясно дали наистина може да се извлече значително количество газ.

Дори рисковете да се окажат управляеми и приемливи, шистовият газ би имал значително въздействие върху доставките в Обединеното кралство, само ако през следващото десетилетие бъдат пробити хиляди успешни кладенци“, казва Андрю Аплин, почетен професор в университета Дърам.

Доклад, поръчан от правителството и публикуван днес от Британската геоложка служба (BGS), посочва, че тъй като в страната е извършен малък фракинг, „остава предизвикателство“ да се оцени сеизмичното въздействие, което може да има. Най-големият трус, причинен от фракинг, се случи в обекта на Cuadrilla в Блекпул, Северна Англия, през 2011 г., регистрирайки магнитуд 2,3. След това правителството въведе система, която спираше работата, ако се установи сеизмична активност от 0,5 или повече по скалата на Рихтер.

BGS изтъква, че този праг е най-консервативният от всички региони, където е имало фракинг, като някои щати в САЩ, където фракингът е нещо обичайно, имат праг с магнитуд 4.

Правителството изтъква, че прекратяването на забраната ще позволи рестартиране на сондажите и събиране на повече данни за това как шистовият газ може да бъде безопасно добиван там, където има местна подкрепа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"