fbpx

Малко преди финалната права – ГЕРБ и ДПС твърдо първи и втори, ПП-ДБ вероятно трети, 7 партии в НС

Почти 24 часа след края на изборния ден ЦИК предостави данни, близо до стоте процента обработени протоколи в РИК. Забавянето идва от една страна заради изборите 2 в 1, налагащи попълването на повече протоколи, многото преференции, които трябва да бъдат смятани и огромния брой сгрешени от секционните комисии протоколи, които трябва да бъдат поправяни.

Припомняме, едно от големите новини на тези избори е безпрецедентно ниската избирателна активност у нас – гласувалите са вероятно малко над 31% или под една трета от имащите право на глас. Това облагодетелства силно партиите с твърд електорат (предимно ГЕРБ и ДПС), както и по-малките формации, като това се илюстрира от партия Величие, която става седма парламентарна група, минаваща 4-процентната бариера с брой гласове, които на предходни избори категорично не биха й стигнали.

Резултатите при 97.03% обработени протоколи за национален парламент затвърждават първото място на ГЕРБ, както и явно второто на ДПС. Трети са позиционирани ПП-ДБ, следва БСП, ИТН и Величие.

За отбелязване е, че всички, без ИТН, губят гласове спрямо предходния парламентарен вот. Най-голяма е щтата за ПП-ДБ, около 200 хиляди гласа, но и победителят ГЕРБ „олеква“ с над 100 хиляди гласа. Като партията на Борисов ще има по-малко депутати от предходния парламент. Прогнозно, при горните цифри следващият парламент би изглеждал така:

  • ГЕРБ – 68 места
  • ДПС – 44
  • ПП-ДБ – 41
  • Възраждане – 38
  • БСП – 19
  • ИТН – 17
  • Величие – 13

За евровота ГЕРБ, при 97.05% обработени протоколи, отново води, печелейки 5 места в европарламента, тук втори са ПП-ДБ, следвани от ДПС и Възраждане, като и трите формации ще имат по трима евродепутати. БСП има резултат за 2 представители в европарламента, а ИТН за 1.

ГЕРБ традиционно изпраща своите депутати в ЕНП. От ПП-ДБ по всяка вероятност един евродепутат ще отиде в ЕНП, а двама в либералната „Обнови Европа“. Възраждане е със стремеж да се обединят по някакъв начин с „Алтернатива за Германия“. БСП силно редуцита своето представителство, което ще е в групата на социалистите. Неизвестно е решението на ИТН за спечеления от тях един мандат.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"