fbpx

Минаването на IGB под яз. „Студен кладенец“ в топ 5 на най-дългите сондажи в ЕС

Интерконекторът Гърция-България успешно е преминал под дъното на язовир „Студен кладенец“, преодолявайки най-критичния и труден етап от строителството на газовата връзка, съобщават от „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД.

С обща дължина от 1 440 м и 32-инчов диаметър, изпълненото хоризонтално насочено сондиране (HDD) вече е в първите пет най-дълги сондажи с този диаметър в ЕС. Към момента най-дългият подобен сондаж е изпълнен под коритото на река Аксиос в Гърция, реализиран при изпълнението на Трансадриатическия газопровод (TAP).

Пресичането под „Студен кладенец“ стартира малко след завършване на първия сондаж под коритото на река Марица (422 м). По предварителна оценка очакванията са били тази дейност да отнеме общо 150 дни, но са положение сериозни усилия и процесът е приключил за по-малко от 2 месеца. Спазването на срока за изпълнение на сондажа е от изключителна важност не само за навременното завършване на газопровода IGB, но и по отношение на строгите екологични ограничения, които не позволяват извършване на строителни дейности през размножителния сезон на защитените видове в региона.

Припомняме, строежът на ключовия за България интерконектор с Гърция трябва да приключи в края на годината, като това е последният срок от поредицата удължавания на дейностите. Преди дни от Министерството на енергетиката изтъкнаха, че са заявили на изпълнителите, че няма да бъде прието ново удължаване и след 31 декември строителят ще понася санкции от 90 хиляди евро дневно.

Отбелязва се, че методът на хоризонтално насоченото сондиране, макар и по-труден от техническа гледна точка, е избран за реализацията на интерконектора IGB след задълбочен процес на планиране и съгласно оценката по ОВОС. По този начин газопроводът преминава дълбоко под дъното на язовира, ограничавайки максимално въздействието върху околната среда.

Използването на HDD като метод за пресичане елиминира и необходимостта от прилагане на по-скъпи алтернативи като удължаване на газопровода с десетки километри, за да се заобиколи язовира, или изпълнение чрез открит изкоп, което би оказало значително въздействие върху околната среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"