fbpx

Model Y на Tesla вече е най-продаваният автомобил в света

За първи път изцяло електрическо превозно средство – Tesla Model Y – вече е най-продаваният автомобил в света. Според анализаторски данни от Jato Dynamics (публикувани от Motor1), Tesla Model Y е изпреварил моделите RAV4 и Corolla на Toyota, за да заеме челни места в световната класация по продажби през първото тримесечие на 2023 г. Това е особено впечатляващо, като се има предвид, че цените за 2023 Model Y започват от $47 490, значително повече от 2023 Corolla ($21 550) и RAV4 ($27 575), пише The Verge.

Цифрите, отчетени от Jato Dynamics, разкриват, че Tesla Model Y е продал 267 200 бройки в световен мащаб през Q1, в сравнение с 256 400 Corolla и 214 700 RAV4, продадени през същия период. Това е приблизително 69% увеличение на годишна база за Model Y – цифра, която главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, без съмнение ще одобри. Мъск беше уверен в успеха на Model Y още преди пускането му на пазара, като през 2016 г. оцени, че ще привлече търсене „на ниво от 500 хиляди до 1 милион бройки на година, коментира още изданието.

То отбелязва, че въпреки че това е крайъгълен камък за Tesla, победата на Model Y не е особено изненадваща. Компанията не предоставя точна разбивка на продажбите, но съобщава, че над 400 000 автомобила Model Y и Model 3 са били доставени на клиенти през първото тримесечие на 2023 г. Развитието на електрически превозни средства от конкурентни производители на автомобили също остава бавно, което позволява на Tesla да продължи да доминират на пазара на EV. И Tesla често намалява цената на по-голямата част от своята гама през последните няколко години, включително Model Y, което може да е допринесло за увеличаването на продажбите.

Източник: Motor 1

Трябва да отбележим, че докато Tesla EV в момента е най-продаваното превозно средство в света, компанията със сигурност не е най-големият световен производител на автомобили като цяло. Volkswagen, Toyota, General Motors и Ford съобщават за сравнение по-високи приходи и продажби. И според Car Logos, Tesla дори не се класира в топ 10 на най-големите световни производители на автомобили, промъквайки се на 19-то място за 2022 г.

Мъск по-рано прогнозира, че Model Y ще претендира за първото място, като заяви пред инвеститорите през 2021 г.: „Смятаме, че Model Y ще бъде най-продаваната кола или превозно средство от всякакъв вид в света. Сигурно догодина. Не съм 100 процента сигурен през следващата година, но мисля, че е доста вероятно… по-вероятно през 2022 Model Y да е най-продаваният автомобил или камион… в света.

Той не постигна тази цел, но се класира на трето място в общата глобална класация за 2022 г., пробивайки на шесто място в американския списък на 10-те най-продавани автомобили, въпреки ожесточената конкуренция от камиони и пълноразмерни SUV автомобили.

Миналата година той стана и най-продаваният автомобил в Европа и Калифорния и четвъртият най-продаван в Китай, след като скочи с 15 места спрямо предходната година. И това е въпреки репресиите на Китай срещу собствеността на Tesla и различни изтегляния поради опасения за безопасността, изтъква още The Verge.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"