fbpx

Може ли Европа да разчита на газови доставки, алтернатива на руските

Катар приема редовната среща на върха на Форума на страните износителки на газ, чийто член е и Русия. Тя се провежда в условията на нарастващите страхове в Европа от спирането на руския газ поради кризата в Украйна. Белият дом заявява, че обмисля алтернативи в случай, че руското кранче бъде затворено, пише France 24.

Преди няколко седмици високопоставен американски служител разкри какъв е арсеналът от възможни санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна. Без да внася допълнителни уточнения, той заяви, че с участието на предприятията производители и засегнатите страни е започната работа по намирането на начини за компенсации при възможно намаляване на износа на руски газ за Европа.

Няколко часа по-късно от Белия дом обявиха, че емирът на Катар, един от най-големите производители и на чиято територия се намират най-големите световни залежи, ще бъде приет от американския президент. Но шейх ал-Тани не каза нищо конкретно за износ, предназначен за Европа. Освен това Катар на практика вече е достигнал максималния си производствен капацитет и трябва да спазва досегашните си договори с азиатските си клиенти.

Катар няма кой знае какво поле за маневриране, за да осигури доставки за европейците в случай на недостиг на газ през втората половина на зимата. И все пак, обичайна практика в този сектор е танкерите натоварени с втечнен газ да променят дестинацията си по средата на океана и да се отклоняват към купувачи, които предлагат по-добри цени. Това се случи само преди няколко дни, когато Япония, страна, която не е производител на газ, заяви, че е готова да препродаде на Европа част от своите количества заявени за внос. Става дума за препродажба по пазарни цени на втечнен газ, закупен преди скока на цените, т.е. с реализирането на значителна печалби.

И друга страна смята да се възползва от скока на цените. Става дума за САЩ – най-големият производител на газ в света. Изправени пред заплахата от затваряне на руското кранче, европейците все по-малко говорят за щетите, които нанася на околната среда американския начин на добив – хидравличния фракинг. Делът на американския втечнен газ в европейския внос непрекъснато нараства през последните месеци и тази тенденция не би трябвало да се промени, ако газовото оръжие се използва в руско-украинския конфликт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"