fbpx

Може ли украинската икономика да удържи при заплахата от война

Въпреки активната дипломатическа дейност за предотвратяване на войната в Украйна, руска въоръжена намеса не е изключена. Как реагира украинската икономика на тази заплаха, търси отговор в свой анализ RFI.

Първи реагираха чуждите инвеститори като набързо се освободиха от облигациите си, които изведнъж станаха много рискови. Това доведе до рязко покачване на лихвените проценти.

За да не се допусне паниката да обхване производителите, потребителите, както и украинските граждани, президентът Зеленски се стреми непрекъснато да смекчи предупрежденията на САЩ за неизбежността от руско нападение. Той направи това и вчера. Изглежда, че неговите изказвания имат по-голяма тежест пред украинското обществено мнение. Ежедневният живот следва своя естествен ход. Магазините са по-скоро добре заредени и има много купувачи в тях, банките остават отворени.

Все пак предприятията се готвят за най-лошото

Те поддържат равнището на стоковите си наличности, инвестират в производството на енергия. Фирмите, чиито инвестиционни планове са свързани с пограничните с Русия области, ги отложиха, но няма видимо отказване от поетите ангажименти. Според проучване направено сред стотина чуждестранни фирми, само 10% от тях ще напуснат страната в случай на започване на въоръжени действия. При 45% дейността ще продължи.

Една част от чуждите граждани се подготвят за отпътуване. Но някои остават, независимо от предупрежденията на своите правителства. Украинците, които разполагат с възможности, не са се втурнали да купуват самолетни билети. Все пак те остават нащрек и отлагат за по-късно инвестициите си и закупуването на стоки за дълготрайна употреба като телевизори и мебели, които биха им били в тежест в случай на необходимост от спешно отпътуване.

Конфликтът от 2014 г. съсипа украинската икономика. Дали се е възстановила достатъчно, за да може да устои на една война?

Между 2013 и 2015 г. БВП на Украйна спадна два пъти, по данни на Световната банка, и все още не е успял да достигне предишното си ниво. Пандемията спря възстановяването и хвърли икономиката в рецесия със спад на БВП в рамките на 6% през 2020 г.

Въпреки постоянната подкрепа на МВФ и на Европейския съюз, икономиката на страната е все още прекалено крехка, за да може да устои на военен конфликт. Възможностите на бюджета са ограничени поради обслужването на дълга и инфлацията, предизвикана от бюджета на армията, който беше удвоен след 2014 г., за да може Украйна да се противопостави на руската заплаха. Но Киев разполага с финансов коз в сревнение с 2014 г. През тази година валутните резерви достигнаха най-високото си равнище и възлизат на 31 млрд. долара срещу само 5 млрд през 2014 г. Това дава на страната добри възможности за подкрепа на националната валута.

Украйна разполага също така с нарастваща финансова подкрепа на Запада

Тази година МВФ трябва да деблокира помощ в размер на 2,2 млрд. долара, а ЕС – 1,2 млрд. евро. Освен това страни като Канада и Великобритания взеха решение да отпуснат заеми в размер на стотици милиони долара. Германският канцлер също обеща значителна финансова помощ за доставка на въоръжения, както правят вече европейците.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"