fbpx

МВФ иска ограничаване на инфлацията дори за сметка на растежа, иначе сме в беда

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупредиха за нарастващ риск от глобална рецесия, изтъквайки, че инфлацията остава продължаващ проблем след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс.

Има риск и реална опасност от световна рецесия през следващата година“, посочи Малпас в диалог с Георгиева в началото на първата присъствена Годишна среща на двете институции след пандемията от COVID-19.

Малпас обърна внимание върху растежа в развитите икономики и обезценяването на валутата в много развиващи се страни, както и продължаващите опасения за инфлацията.

Ройтерс припомня думи на Кристалина Георгиева, казани преди седмица, че МВФ ще понижи прогнозата си за глобален растеж от 2,9% през 2023 г., когато утре, 11 октомври, публикува своите прогнози за световната икономика, изтъквайки шоковете, причинени от пандемията COVID-19, инвазията на Русия в Украйна и климатичните бедствия във всички континенти.

Днес тя отбелязва, че икономическата активност се забавя и в трите големи икономики – Европа, която е силно засегната от високите цени на природния газ, Китай, където нестабилността на жилищния пазар и смущенията от COVID-19 намаляват растежа, и Съединените щати, където повишенията на лихвените проценти „започват да хапят“.

Забавящият се растеж в развитите икономики, нарастващите лихвени проценти, климатичните рискове и продължаващите високи цени на храните и енергията засягат особено тежко развиващите се страни, подчертават и двамата лидери, призовавайки за съгласувани действия в помощ на нововъзникващите пазари.

Георгиева, представена от Ройтерс, като първи шеф на МВФ, идващ от нововъзникваща пазарна икономика, коментира още, че напредналите икономики трябва да „поставят под контрол голямата, страшна опасност от дългова криза„, защото тя ще засегне всички страни, а не само тези с голямо дългово бреме.

Не е розовата картина. Но ако обединим сили, ако действаме заедно, можем да намалим болката, която ни очаква през 2023 г.“, заявява още тя.

По думите й, МВФ ще се застъпи тази седмица централните банки да продължат усилията си за ограничаване на инфлацията, въпреки отрицателното въздействие върху растежа. „Ако те не направят достатъчно, ние сме в беда… Не можем да си позволим инфлацията да бъде влак-беглец„, изтъква Георгиева.

Тя предупреждава, че фискалните мерки трябва да бъдат „добре насочени“, за да се гарантира, че не добавят още „масло към пламъците на инфлацията“.

Малпас, който беше подложен на критики миналия месец, защото отказа да посочи дали приема научния консенсус за глобалното затопляне, отбелязва, че служители в банката работят усилено, за да освободят повече средства за справяне с климатичните проблеми, пред които са изправени толкова много развиващи се страни.

Георгиева от своя страна прогнозира, че светът се нуждае от зашеметяващите 3 до 6 трилиона долара, за да се справи с изменението на климата и е от съществено значение да се увеличи сътрудничеството с частния сектор и да се използват средства „в мащаб“, за да се помогне за посрещане на нуждите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"