fbpx

МВФ с най-ниската си прогноза за средносрочен растеж от 1990 г. насам

Предварителните признаци в началото на 2023 г., че световната икономика може да постигне меко кацане – със спадаща инфлация и стабилен растеж – намаляват на фона на упорито високата инфлация и неотдавнашните сътресения във финансовия сектор, обобщава МВФ в априлската си прогноза за световната икономика.

Въпреки че инфлацията намалява, тъй като централните банки повишиха лихвените проценти и цените на храните и енергията се понижиха, основният ценови натиск се оказва непостоянен, като пазарите на труда са напрегнати в редица икономики.

Страничните ефекти от бързото покачване на лихвените проценти стават очевидни, тъй като уязвимостите на банковия сектор излязоха на фокус и страховете от „зараза“ се увеличиха в по-широкия финансов сектор, включително небанковите финансови институции. Политиците предприеха решителни действия за стабилизиране на банковата система.

Източник: МВФ

В блога си МВФ публикува графика, обединяваща всички прогнози за брутния вътрешен продукт в последната оценка на фонда.

Последните прогнози сочат, че растежът ще се забави от 3,4 процента миналата 2022 година до 2,8 процента тази година. След това се очаква растежът да се ускори до 3 процента през следващата година.

За България прогнозата е 1,4% растеж при 3,4 за 2022 година, последван от стабилизиране 3,5% през идната 2024-та.

Рисковете за перспективите са силно изкривени надолу, с повишени шансове за твърдо приземяване. При правдоподобен алтернативен сценарий с по-нататъшен стрес във финансовия сектор глобалният растеж ще се забави до около 2,5 процента през 2023 г.

В бъдеще се очаква растежът да остане около 3 процента през следващите пет години. Тази базова прогноза от 3 процента пет години напред за 2028 г. се превръща в най-ниската прогноза за средносрочен растеж от 1990 г. насам и доста под средното ниво от 3,8 процента от последните две десетилетия.

Анемичната перспектива отразява строгите политически позиции, необходими за намаляване на инфлацията, последиците от скорошното влошаване на финансовите условия, войната на Русия в Украйна и нарастващата геоикономическа фрагментация, изтъкват от МВФ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"