fbpx

Над 70% от младежите у нас са стажували поне веднъж

Ново проучване на Евробарометър показва, че стажовете са важна стъпка за младите хора към пазара на труда. Четирима от всеки пет млади хора (78%) от анкетираните са преминали поне един стаж, а за всеки пети (19%) първият им трудов опит е бил стаж. Седем от десет души (68%) са намерили работа след стаж, като повече от половината от тях (39%) са подписали договор със същия работодател, сочат данните.

От допитването в България става ясно, че 51% от стажувалите са започнали след по-малко от 1 месец активно търсене. 25% пък са търсили стажа си между 1 и 6 месеца.

31% от младите хора у нас имат поне един стаж зад гърба си, 26 на сто – два стажа, а 17% – три и повече. 21 на сто от младежите у нас не са стажували никога.

Ясно мнозинство от младите европейци (76%), участващи в проучването, като цяло са съгласни, че са научили неща, които са полезни в професионален план по време на стажа си. 58% от респондентите са посочили, че техният този, който им е осигурил стажа или друга участваща организация ги е подкрепила при търсенето на работа.

Анкетата установява, че

  • 39% от респондентите са продължили да работят при същия работодател на срочен или постоянен договор;
  • 26% са намерили работа при друг работодател (срочен или постоянен договор);
  • 4% са станали самонаети.

У нас най-голям дял (22%) от младежите след стажа са започнали работа при същия работодател на постоянен трудов договор. 19 на сто са продължили да работят, където са карали стажа си, но на срочен договор. Общо 29% са започнали работа, но при друг работодател. Само 8 на сто са останали безработни след стажа си, а 13% са се върнали да учат.

Броят на младите хора, които участват в дълги стажове, е намалял след последното проучване на Евробарометър през 2013 г. Този път около 11% от респондентите заявяват, че последният им стаж е продължил повече от 6 месеца, с 4 процентни пункта по-малко в сравнение с 2013 г. (15% ). 52% от участвалите в анкетата младежи са стажували повече от един път, а 37% от тях заявяват, че са стажували многократно при един и същи работодател.

Проучването също така показва, че повече от половината (55%) от младите европейци, които са на стаж, са получили финансова компенсация, което показва увеличение в сравнение с 40% в проучването от 2013 г. В 70% от тези случаи работодателят е изплатил заплатата или друго финансово обезщетение. 61% от анкетираните заявяват, че са имали пълен (33%) или частичен (28%) достъп до социална защита по време на стажа си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"