fbpx

Нова концепция за спасяване на ПАВЕЦ „Чаира“

Умора на метала, която е засегнала и четирите агрегата на ПАВЕЦ “Чаира”. Това са установили анализи за текущото състояние от независими български и международни експерти.

На база на тази информация се върви към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат живот от порядъка на няколко години и да бъдат пуснати, а паралелно да върви подготовка и изпълнение на мащабен ремонт за всички четири.

Това съобщиха след инспекция на „Чаира“ министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев

По думите на министъра цената за междинния ремонт на един агрегат по предварителни изчисления възлиза на 10 милиона лева, а основният и за четирите – около 200 милиона лева. Той е допълнил, че след около две седмици се очакват експерти и от компанията Тошиба, които са проектанти и изпълнители на част оборудването.

ПАВЕЦ Чаира е изключително важна за енергетиката на България, тъй като представлява гигантска система за съхранение на енергия. С въвеждането на все повече източници на възобновяема енергия, тези системи са ключови”, подчертава Христови изтъквайки, че като параметри ПАВЕЦ “Чаира” може да съхрани енергия колкото един блок на ядрената ни електроцентрала за близо 8 часа.

Мартин Георгиев от своя страна пояснява, че поради уникалността и спецификите на централата и безпрецедентната авария няма стандартно техническо решение и трябва да се приложи новаторски подход. “В момента с технологични компании работим по различни сценарии за въвеждане на хидро агрегатите в експлоатация както в краткосрочен, така и в дългосрочен план”, допълва той.

От енергийното ведомство припомнят, че през март 2022 година една от турбините на централата аварира, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа спират.

ПАВЕЦ Чаира е най-големият и сложен хидроенергиен комплекс на Балканите. Към днешната дата тя е на трето място по пад за такъв тип ПАВЕЦ, като на първо и второ място са централи, изградени в Япония, но построени значително по-късно. Строителството на ПАВЕЦ Чаира започва през 1972 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"