fbpx

Нараства или намалява концентрацията на парникови газове в атмосферата?

NOAA (Националната агенция за океаните и атмосферата на САЩ) публикува наскоро своите измервания за 2023 г. Те показват, че количеството на трите основни парникови газа, генерирани от човека, се е увеличило още. В същото време, измерителят в сайта на Bloomberg към момента показва тенденция към леко намаляване на концентрацията на CO2. Нито един от двата извода обаче не е погрешен, изтъкват от rfi.fr .

За съжаление трябва да отбележим преди всичко увеличението. NOAA със сигурност не е наблюдавала толкова изразени скокове, както през предходните години. Средните измервания за 2023 г. показват рязка тенденция на нарастване. Що се отнася до CO2, концентрацията е средно 419,3 части на милион (ppm). Това означава, че във въздуха е имало повече от 419 молекули CO2 на милион молекули. Колкото повече нараства техният брой, толкова повече планетата се затопля. За дванадесета поредна година това увеличение надхвърля две части на милион (ppm). Така кривата запазва тенденцията си, като се отбелязват най-високите темпове на нарастване от началото на измерванията преди 65 години.

Човешката дейност, разбира се, е основната причина, най-вече чрез използването на изкопаемите горива и чрез обезлесяването. Върху този процес влияние оказват и други фактори, като увеличаването на пожарите, тъй като те отделят CO2 в атмосферата. Те често също са свързани с човешка дейност и според NOAA биха могли да бъдат предизвикани от Ел Ниньо. Засушаванията могат също така да ограничат капацитета на растенията за улавяне на CO2.

Освен CO2, NOAA е констатирала наличието на повече метан. Увеличението му е значително по-малко, отколкото през последните години, но е в топ 5 от 2007 г. насам. В атмосферата през 2023 г. има също така повече диазотен оксид, отколкото през 2022 г.

Сезонен ефект

Ако измерителят на Bloomberg, чиято прогноза се базира, освен на други данни, и на тези на NOAA, показва движение в обратната посока, то това се дължи на смяната на сезона.

Половината от CO2, който отделяме, се реабсорбира – 23% от океана, което води увеличаване на киселинността на водите му и 31% от растенията и почвите. Но „фотосинтезата не е равномерно разпространена по всички континенти. Имаме повече континенти в северното полукълбо. Там през пролетта растенията се събуждат и започват да извличат малко повече CO2 от атмосферата. Това води до известно намаляване на измерената концентрация, обяснява палеоклиматоложката Валери Масон-Делмот.

Тенденция към покачване

Но този спад е спрямо зимния сезон, а в крайна сметка общата тенденция остава възходяща. Освен това, спад в концентрацията на парникови газове няма да настъпи незабавно дори в случай на рязко намаляване на емисиите.

Има разлика между момента, в който намаляваме емисиите и в който това се вижда в темпа на нарастването им в атмосферата, и момента, в който можем да наблюдаваме ефекта от това върху климата“, обяснява Валери Масон-Делмот, уточнявайки, че между двата има разлика от около двадесет години.

Концентрацията на CO2 в атмосферата вече се е увеличила с 50% в сравнение с прединдустриалните нива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"