fbpx

Най-лошото с инфлацията предстои, прогнозира ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната не е достигнала своя връх и има риск да се окаже дори по-висока от очакваното в момента, заявява президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, намеквайки за поредица от повишения на лихвените проценти, които предстоят, съобщава Ройтерс.

Нейните коментари, заедно със забележките на шефа на холандската централна банка Клаас Нот по-рано, вероятно ще смекчат спекулациите, че ЕЦБ е на път да поеме по-мек път с бъдещите увеличения на лихвените проценти.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 10,6% на годишна база миналия месец, но икономисти коментират пред Ройтерс очакванията си тя да се понижи до 10,4% при предварителни данни за ноември, които трябва да бъдат публикувани тази седмица.

Противно на някои инвеститори и дори на собствения си заместник Луис де Гиндос, Лагард отхвърли очакванията, че високият праг за ръст на цените е достигнат.

Не виждаме компонентите или посоката, които биха ме накарали да вярвам, че сме достигнали пикова инфлация и че тя ще спадне в кратки срокове“, отбелязва Лагард пред Европейския парламент. Тя добавя, че икономистите на ЕЦБ все още виждат ясни „възходящи“ рискове – , че показанията на инфлацията могат да бъдат по-високи от очакваното.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват инфлацията в еврозоната от 8,5% тази година, 6,0% през следващата година и 2,3% през 2024 г., преди най-накрая да достигне целта на ЕЦБ от 2% през 2025 г.

Припомня се, че ЕЦБ увеличи лихвата си по банковите депозити с рекордните 200 базисни пункта до 1,5% за три месеца, за да намали търсенето в опит да намали ръста на цените.

Най-добрите икономисти на ЕЦБ, Изабел Шнабел и Филип Лейн, сега спорят относно перспективите за инфлацията и лихвените проценти, карайки инвеститорите да се чешат по главите за следващите политически ходове на ЕЦБ, коментира Ройтерс. Пазарите се колебаят напред-назад относно това дали ЕЦБ ще повиши лихвените си проценти с 50 или 75 базисни пункта на следващото си заседание на 15 декември и относно нивото, на което разходите по заемите ще достигнат връх, който те виждат около 3%.

Лагард, която похвали дебата между Лейн и Шнабел, заяви, че и двата въпроса зависят от редица променливи, включително заплати и инфлационни очаквания. Тя добави обаче, че смята, че има „път“ с по-нататъшни повишения на лихвите – фраза, използвана и от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Очевидно трябва да продължим да увеличаваме лихвените проценти… и моето подозрение, въпреки че не искам да се впускам твърде много в бъдещето, е, че все още имаме път да извървим“, думи на Лагард, цитирана от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"