fbpx

Въпреки прогнозите за покачване на цените предприемачите са с позитивни очаквания

През ноември 2022 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 3.5 пункта в сравнение с предходния месец, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, сочат данните на НСИ.

Като цяло предприемачите подобряват прогнозите си за производствената активност на фона на благоприятните оценки. Има известно увеличение и на получените нови поръчки.

Проблем за всички е очакването за покачване на продажните цени.

Промишленост увеличава съставния показател за бизнес климата с 0.8 пункта. Освен споменатите позитивни нагласи, все още сред проблемите е недостигът на работна сила.

Ръстът в строителството е по-сериозен – 2.2 пункта, като се посочват благоприатните очаквания за следващите 6 месеца. По отношение на продажните цени в строителството 49.4% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Най-голям е ръстът при търговията на дребно – с 8.7 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

И тук обаче над 31% от мениджърите предвиждат цените да продължат да се повишават през следващите три месеца.

Услугите също стоят добре през ноември с 5.3 пункта ръст. Позитивни са и мненията на предприемачите относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша, като и тук прогнозите са за покачвансе на цените в сектора на услугите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"