fbpx

Подкрепа от ОПЕК и слухове от Китай вдигнаха цената на петрола

Петролът скочи във вторник, подкрепен от надеждите, че Китай ще облекчи контрола си върху COVID-19 след протестите срещу стратегията на страната за нулев COVID-19 през уикенда в големите китайски градове, съобщкава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се повишиха с $1,4, или 1,7%, и се търгуваха на $84,57 за барел в 06:45 GMT. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с $1,17, или с 1,5%, до $78,39 за барел. И двата показателя спечелиха повече от $2 по-рано през деня.

Тази сутрин в Китай се проведе пресконференция за мерките за превенция и контрол на COVID на фона на рекордни COVID инфекции и протести в Шанхай и Пекин.

Азиатските акции също се повишиха, заради необосновани слухове, че безредиците може да доведат до разхлабване на ограниченията, свързани с COVID. Подобни слухове доведоха до зиг-заг на пазарите през последните седмици, припомня Ройтерс.

Цените на петрола се подкрепят и от очакванията, че големите производители на петрол ще коригират производствените си планове на предстоящата среща.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия, известна като ОПЕК+, са готови да проведат среща на 4 декември. Анализаторите от Eurasia Group предполагат, че отслабеното търсене от Китай може да стимулира ОПЕК+ да намаляване на изхода.

Въпреки че това е само предположение… не е официалното изявление на ОПЕК, то все пак отразява краткосрочните пазарни настроения и вероятно ще бъде повратната точка за цените на петрола“, изтъкват анализатори от Haitong Futures.

ОПЕК+ започна да понижава целта си за добив с 2 милиона барела на ден през ноември, с цел да подкрепи цените на петрола. Пазарите също така оценяват въздействието на предстоящото западно ограничаване на цените на руския петрол, искано от Г-7, като обаче страните от ЕС не могат да постигнат съгласие при какви стойности ще бъде определен таванът.

Г-7  и дипломати от Европейския съюз обсъждат таван между 65 и 70 долара за барел, с цел ограничаване на приходите за финансиране на военната офанзива на Москва в Украйна, без да се нарушават световните петролни пазари.

Междувременно експортното подразделение на руския Газпром е заявило, че цените на газа в Европа може да надхвърлят 3000 долара за хиляда кубически метра, съобщава агенция Интерфакс, без да се посочват подробности.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"