Facebook глобен с нови €265 млн. в Ирландия

Facebook глобен с нови €265 млн. в Ирландия

Ирландският регулатор за поверителност на данните (DPC) наложи глоба от 265 милиона евро на Facebook, с което общият размер на глобата на групата майка Meta достигна почти 1 милиард евро, съобщава Ройтерс.

Наказанието е резултат от разследване, започнало миналата година, за откриването на събрана база от лични данни, които са били извлечени от Facebook между май 2018 г. и септември 2019 г. и предоставени онлайн.

На Facebook е наредено и да предприеме редица коригиращи мерки.

От Meta посочват, цитирани от агенцията, че са сътрудничили напълно на разследването на ирландския орган по поверителността на данните и са направили промени в своите системи през въпросното време.

Днешната глоба е четвъртата, която DPC налага на една от компаниите на Meta. Той е водещият регулатор на поверителността на Meta в рамките на Европейския съюз и има още 13 неуредени запитвания към групата социални медии. През септември регулаторът „удари“ филиала на Instagram с рекордна глоба от 405 милиона евро, която Meta планира да обжалва.

DPC регулира Apple, Google, Twitter, Tiktok и други технологични гиганти поради местоположението на техните централи в ЕС в Ирландия. В момента има отворени 40 разследвания към такива фирми, включително 13-те, включващи Meta.

Регулаторът има правомощието да налага глоби до 4% от глобалните приходи на компания съгласно режима „Обслужване на едно гише“ на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на ЕС, въведен през 2018 г.

От DPC изтъкват, че смекчаващите фактори в решението от днес – което беше одобрено от всички други съответни регулатори на ЕС – включват действията, предприети от Facebook.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"