fbpx

Негативните ефекти от работата в леглото

За много хора „хоум офисът“ по време на пандемията се е превърнал в работа от леглото. Оправянето за работа и сутрешният трафик са заменени с бързо изплакване на лицето и връщане на топло под завивките, където отваряме лаптопа. Все по-голям брой хора превръщат леглото си в свой офис. В проучване от ноември миналата година 72% от анкетираните казали, че са работили от леглото, което е с 50% увеличение в сравнение с началото на пандемията. 10% пък споделили, че прекарват по-голямата част от работната си седмица в леглото. Това е факт най-вече при по-младите; във Великобритания, работещите на възраст между 18 и 34 е по-малко вероятно да имат удобно бюро и стол вкъщи и е двойно по-вероятно те да работят от леглото в сравнение с по-възрастните им колеги, става ясно от изследване на БиБиСи.

Работата от леглото обаче не опира само до липсата на правилния стол – много от хората просто обичат комфорта и удобството на този тип работа, често включваща закуска в леглото с топла чаша кафе и удобна пижама. Реалността обаче е различна – работата от леглото може да доведе до множество физически и психически проблеми, които са невидими на пръв поглед, но могат да се появят по-късно в нашия живот.

Важно е да се отбележи, че работата от вкъщи е привилегия, която е недостъпна за стотици милиони хора по света. Също така, някои хора нямат място за оборудвано бюро за „хоум офис“ и за тях леглото е единственият избор. За останалите обаче работата от леглото е най-лесната опция – те имат бюро или маса, на която могат да работят, но избират да не ги ползват.

Експертите твърдят, че независимо дали работата от леглото може да бъде избегната или не, тя не се отразява добре на тялото, тъй като трудно се поддържа правилна стойка.

Когато седим на мека повърхност, вратът, гърбът, тазът и други части на тялото са поставени под напрежение, което ни кара да стоим изгърбени и да заемем не-ергономична позиция. „Това не е оптимално“, казва Сюзан Халбек от Mayo Clinic, една от най-големите изследователски институции в САЩ. „Тялото няма нужната опора, за да заеме позиция, благоприятна за работа“. Тя отбелязва, че младите хора най-вече се поддават на тези лоши навици, защото не усещат резултатите от тях веднага. Неправилната стойка може да доведе до проблеми на по-късен етап от живота, които включват главоболие, скованост, артрит и други хронични болежки. „Всяко нещо е по-добро от продължаването на един лош навик. Когато можете да го спрете, направете го“, казва Халбек.

Ако работата от леглото няма как да бъде избегната, то стойката ни може да бъде подобрена, като имитираме седене на стол. Целта е да сме в „неутрална позиция“ – позиция, в която никоя част от тялото не е под напрежение. Това може да се постигне с поставяне на възглавница под кръста, възглавници под коленете, като мониторът на лаптопа или компютъра е на нивото на очите. Лежането по корем трябва да се избягва, тъй като силно натоварва врата и лактите.

Продължителната работата от леглото не е пагубна само за тялото, но и за продуктивността и съня ни. „Като специалисти по съня, ние препоръчваме седене в леглото само в три случая- спане, секс и болест. Това е“, казва Рейчъл Салас, професор по неврология и експерт по съня от Университета Джонс Хопкинс. Когато работим с лаптопа или телефона от леглото, мозъкът и тялото ни спират да асоциират леглото със сън и почивка. Това е и причината за „коронасомния“ – глобално нарастване на инсомнията и други проблеми със съня покрай пандемията. „Работейки от леглото, ние тренираме мозъка да е нащрек, казваме му, че сме в работен режим“, добавя Салас. “Когато се опитваме да заспим обаче, мозъкът ни е объркан, защото мисли, че е време за работа“.

Ако тези навици се запазят за дълго, това може да доведе до хронична инсомния или нарушение на циркадния ритъм. Салас казва, че понякога се наблюдава и влошаване на съществуващи проблеми, които не са директно свързани със съня, например синдром на неспокойните крака. Освен това, безсънните нощи, болките в тялото или комбинацията от двете, влияят на продуктивността, креативността и фокуса, което от своя страна води и до спад в качеството на свършената работа.

Най-странното обаче е, че тези потенциални проблеми могат да се появят при някои хора, работещи от леглото, а при други не. „Някои хора се кълнат, че нямат никакви проблеми – могат да работят от леглото, могат и да спят нощем“, казва Салас. „Могат да правят каквото поискат в леглото и това няма да наруши съня им“. Генетиката, средата, степента на навиците и колко дълго са поддържани, възрастта – всички тези фактори играят роля върху това дали продължителната работа от леглото ще има неприятни ефекти върху нас.

Ако периода на пандемията ни е научил на нещо, то е, че що се отнася до здравето, е по-добре да заложим на сигурно, отколкото да съжаляваме в бъдеще. „Ако нямате никакви негативни ефекти от работата в леглото, това е страхотно“, изтъква Салас. „Но това не значи, че те няма да се появят в бъдеще“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"