fbpx

Трябва ли инспекция по труда да проверява „хоум офиса“, пита Сачева

Пандемията и промените в ежедневието ни са отворили някои нови дебати, един от които е работата в условията на хоум офис. Това коментира в интервю за „24 часа“ социалният министър Деница Сачева.

Сред новите въпроси, по думите й, са трябва ли работното място да отговаря на здравословни и безопасни условия на труд, както и дали трябва да се проверява от Главна инспекция по труда. Дали, ако паднеш вкъщи, докато работиш, е трудова злополука, изтъква още Сачева.

Тя прогнозира, че в бъдещи разговори между синдикати и работодатели ще се търси по-добра регламентация как домът да се използва като работно място.

Социалният министър е на мнение, че традиционното работно място няма да изчезне, тъй като макар работата от вкъщи дава възможност по-добре да се комбинира работата и личният живот, невинаги има добра ефективност и производителност.

От думите на Сачева става ясно, че все още няма статистика колко хора са преминали в хоум офис, но е категорично мнението, че дистанционното обучение трябва да е комбинирано.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"