fbpx

След доклад на 18-ти кабинетът ще решава за края на локдауна

Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна. В четвъртък – 18 декември, премиерът Борисов ще получи подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.

Това съобщава премиерът по време на работно съвещание с членове на правителството, на Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Министър-председателят е категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.

По думите на Борисов мерките дават резултат и ще бъдат приложени и идната седмица. „На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим“, подчертава премиерът.

Окончателно става ясно, че ясли и детски градини няма да отворят на 14-ти, какъвто беше анонсът на Борисов в началото на тази седмица.

Всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да се действа максимално гъвкаво, е поръчал още министър-председателят по време на заседанието. От думите му се разбира, че макар към днешна дата оздравелите да са повече от заболелите, това не дава основание вече да не се съобразяваме първо с докторите.

От своя страна здравният министър информира, че въведените мерки с ограничителен характер отчитат резултат по отношение на ненарастване на случаите. Същевременно като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. В лечебните заведения нараства броят на изписаните, същевременно има трайно установена тенденция за запазване  броя на пациентите в реанимациите.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев цитира изследване, според което след втората седмица онлайн обучение пада рязко мотивацията за учене. Липсата на пряко педагогическо взаимодействие се отразява негативно на децата, губи се възможност за социализация и повече движение, създава се и психическо напрежение. Министърът изтъква, че специално за предучилищната подготовка няма компенсаторна алтернатива. „Колкото са по-малки децата, толкова са по-големи загубите“, подчертава Вълчев.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заявява, че вече са в сила промените в Закона за извънредното положение и на тази база стартира процедурата за подкрепа на бизнеса с помощта на НАП. „Преразгледали сме и сме отворили възможността 3000 компании от първата процедура за микро и малки предприятия да получат втори шанс и техните апликационни предложения да бъдат разгледани и да бъдат подкрепени“, изтъква още министърът на икономиката. Той припомня, че кредитната ваканция е вече отворена и компаниите биха могли да кандидатстват пред търговските банки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"