fbpx

12 номинирани за осмите награди на АИКБ „Икономика на светло“

За осми път Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчва наградите от конкурса си „Икономика на светло“.

Сред целите на работодателската организация за популяризиране градивната роля, която бизнесът има в обществото по отношение на подобряване на социално-икономическата среда; споделяне на стимулиращи примери за партньорство в борбата с неформалната икономика с цел поощряване предприемането на действия в тази посока; представяна на водещи личности с активна позиция против сивата икономика, както и стремеж за повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика.

За настоящото издание са номинирани 12 институции и личности в трите категории, от които се излъчват победители.

От категорията „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ за приза спорят:

Министерство на финансите, отдел “Счетоводно законодателство“, за промени в Закона за счетоводството, приети от 44-то Народно събрание. Сред мотивите на организаторите е това, че „промените в закона може да се определят като ефективна мярка за намаляване на административната тежест върху бизнеса в България и евентуални злоупотреби. Те подобряват бизнес средата в страната и облекчават търговците“.

Агенция “Митници”, Министерство на финансите, за промените в Закона за акцизите и данъчните складове, приети от 44-то Народно събрание, които регламентират въвеждането на задължително видеонаблюдение в данъчните складове за производство и складиране на определени енергийни продукти – нефтени масла, като бензин, керосин, газьол. В мотовите за номинацията се посочва, че тези промени ефективно допринасят за борбата със „сивата икономика“ и укриването на средства и ресурси, което позволява да се реализират на широкия пазар реално постъпилите в складовете количества на тези структуроподдържащи суровини за икономиката на България.

Национална агенция за приходите, Министерство на финансите, за същественото изменение в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) от 2019 година, прието от 44-то Народно събрание, което въвежда задължителна регистрация по ДДС в 7-дневен срок, когато е налице най-общо последователно извършване на един тип дейност от свързани лица или привидно несвързани лица, чийто общ оборот надмине 50 000 лв.

КНСБ за Проекта „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“. В изпълнение на проекта е разработено мобилното приложение VOX KNSB, което дава възможност анонимно да се подават сигнали, когато биват нарушавани правата на работещите (по отношение наличие на трудови договори, работно време, заплащане на труда, условия на труд и др.)

Четири са номинациите в категорията „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“:

Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика (И.П.И), за активното му участие в анализирането и представянето на решения пред широката общественост в страната в областта на микро– и макроикономическите политики.

Агенция „Митници“ за постигане на устойчив успех в борбата срещу незаконно произведените цигари и контрабандата на цигари. Приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2019 г. възлизат на 2 735.4 млн. лева като формират 49.9% от общите приходи от акцизи. През 2019 г. се отчита ръст на приходите от 7.9% (199.2 млн. лева) спрямо 2018 г. Количествата на обложените с акциз цигари нарастват с 5.3% (от 13 900.2 млн. къса за 2018 г. на 14 632.8 млн. къса за 2019 г.).

Главна инспекция по труда, за неспиращата работа по отношение на недекларираната заетост.

Софийският арбитражен съд към Сдружение „Международна асоциация за правосъдие и арбитраж”. Номинацията се дава за практикувания алтернативен метод за решаване на правни спорове, съчетан с някои електронни иновации.

Четирима са номинирани и в третата категория „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика“:

Теодора Трифонова, бТВ, за разследването за къщи за гости, финансирани с европейски средства, които не се използват по предназначение.

Цветан Петров, Economic.bg, Сред по-важните теми, които е представил на аудиторията на сайта през 2019 г. са: ограничаване на злоупотребите с болнични листове, манипулациите на пазара на електроенергия, фалшификациите на дипломи и шофьорски книжки, контрабандата при горива и цигари.

Илина Бисерова, БНТ – водещ и продуцент на предаването „Бизнес.БГ“, за отразяване и анализ на икономическите и обществено-политическите процеси, свързани с формиране и предотвратяване на потенциално „сиви практики“.

Вестник „Банкеръ“ и Бистра Георгиева (главен редактор). В мотивите се посочва, че авторитетният седмичник за финанси, икономика и политика, доказва от 1993 г. насам колко жизнен и устойчив може да бъде високият професионализъм. На своите страници “БАНКЕРЪ” не се притеснява да надниква в задкулисието на финансовата, икономическата и политическата сфера, да брани обществените интереси, да търси виновниците за управленски плиткоумия и грешки, както и да анализира тези грешки.

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе в залата на БТА на 15 декември от 11 часа и ще бъде последвана от брифинг, представящ новата стойност на Композитния индекс „Икономика на светло“.
Двете събития ще се излъчват онлайн в сайта на БТА.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"