fbpx

Бюджет 2021 няма пари за държавна помощ за авиационния ни бранш

В Бюджет 2021 и в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2023 година няма предвидени средства за държавна помощ за българските авиокомпании.

Това става ясно от писмо на финансовия министър Ананиев до председателя на АИКБ Васил Велев и Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании.

Документът е с дата 31 декември 2020 година и е отговор на писма от двете асоциации до премиера Борисов. Припомняме, авиационният бранш алармира, че много от компаниите му са пред фалит, заради пораженията, нанесени от пандемията и противоепидемичните мерки, засегнали бизнеса.

Браншът искаше да се намери възможност за пряка финансова помощ, под формата на компенсации в размер на 25-30 % от намалението на приходите, изчислени спрямо тези за 2019 г., на базата на месечните приходи, отчетени съгласно Декларациите по ДДС за съответния период, които се подават в НАП.

Министър Ананиев изтъква все пак, че ако бъде взето управленско решение за подпомагане на сектора под формата на държавна помощ, от МФ предлагат да се търси финансов ресурс по линия на оперативните програми или други форми на финансиране от ЕС.

В писмото от МФ се разяснява още –  по повод Временната рамка на ЕК за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката, че тази рамка не е основание за автоматично предоставяне на помощ, нито задължава държавите от съюза да предоставят конкретно финансиране.

Ананиев предлага на авиационния бранш да се възползва от мерките за подпомагане на фирмите, предоставени от правителството в момента – инструментите на ББР и мярката 60:40 – за запазване на заетост.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"