fbpx

С коледно писмо АИКБ поиска от Борисов 150 млн. лева

Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати коледно писмо до премиера Борисов и няколко министри.

В него мотивирано се искат 150 млн. лева, заделени от бюджета в рамките на планирания дефицит с последната актуализация на бюджета.

С тези средства трябва да се подпомогнат дейностите със спад, надвишаващ определен размер (например 40 или 45 на сто) на база същия месец на 2019-та година за частично заплащане на непокритите фиксирани разходи, изтъкват от АИКБ.

Спадът на приходите от продажби според нас е много по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите, коментират още работодателите.

В коледното писмо се припомня, че Европейската комисия с измененията на Временната рамка за мерките за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19 от 13.10.2020 г. Е позволила такава държавна помощ/финансов принос към непокритите фиксирани разходи до 90 за микро и малки, респективно до 70 на сто за средни и големи  предприятия при спад на продажбите с най-малко 30 на сто.

На тази основа АИКБ предлага с 1/3 или даже с 1/2 по-голям спад като допустимост, предвид по-голямата устойчивост на кризи на българския бизнес.

Изтъква се още, че поисканите 150 млн. лева, заедно с пренасочените от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 156 млн. за затворените бизнеси, би доближила по размер, съотнесен към БВП, страната ни до добрите европейски практики.

В същото време считаме, че такава сума е напълно по възможностите на бюджета предвид неговата балансираност до преди няколко дни и планирания 5-милиарден дефицит за след няколко дни, завършва писмото си АИКБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"