fbpx

Готов е устройственият правилник на Държавната петролна компания

Тричленен Управителен съвет ще има Държавното предприятие „Държавна петролна компания“, съответно – председател, изпълнителен директор и заместник изпълнителен директор. Членовете на управителния съвет и изпълнителният директор на ДПДПК ще се назначават от министъра на икономиката по реда и при условията на Закона за публичните предприятия, Правилника за неговото прилагане и приложимото законодателство.

Това решиха днес министрите, одобрявайки Постановление за приемане на Правилник за структурата, устройството и дейността, правомощията и задълженията на органите за управление на Държавно предприятие „Държавна петролна компания“.

Предметът на дейност на държавното предприятие е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по този закон.
Създаване, съхраняване, обновяване и продажба на запаси от нефт и нефтопродукти по чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, както и управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

Ппредприятие да бъде структурирано в Главно управление, включващо в себе си една главна дирекция – „Резерви и запаси от нефт и нефтопродукти“, една дирекция „Административно, финансово, информационно и правно осигуряване“, служител по сигурността на информацията и финансов контрольор. Към Главната дирекция се предвиждат териториални звена – петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

Припомняме, според управляващата коалицията създаването на въпросната държавна структура е с цел регулиране достъпа на всички търговци до петролни данъчни складове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"