fbpx

Проф. Николай Неновски влиза в УС на БНБ от квотата на президента

Проф. Николай Неновски е новият член на Управителния съвет на Българска народна банка от квотата на президента. Неновски сменя на поста професора по икономика Лена Русева,чийто 6-годишен мандат изтича.

Указът вече е обнародван в Държавен вестник и Неновски ще заеме длъжността от 13 юни.

Николай Неновски е роден на 26 юли 1963 г. във Велико Търново. Завършил е Московския държавен университет „М. Ломоносов“, а също икономика и финанси във Франция и Швейцария.

Защитава докторат в Института по икономика на БАН.

Работил е в комисията на СИВ в Москва, бил е финансист в SOGENAL, Люксембург.

Преподава теория на парите и международни финанси в Университета за национално и световно стопанство от 1997 г. Преподавател е в Университета на Орлеан, Франция от 2000 г.

Работи в Българска народна банка от 1996 г., а в периода 2002 г. -2008 г. е член на Управителния й съвет. Съучредител е на „Българската макроикономическа асоциация“.

Син е на проф. Нено Неновски, юрист и член на Конституционния съд.

В публикация по повод назначението „Дневник“ обръща внимание на позицията на Неновски за евровалутата, цитирайки негово интервю пред „24 часа“ от 2012 година. Отговорът му е на въпрос „Идеята за еврото заблуда ли беше?“:

„Не, сама по себе си не беше, грешен беше методът на налагане на еврото. Оттогава до днес еврото не се базира нито на доверие, нито на власт, нито пък на стока, котва извън банковата система. А парите по дефиниция са или доверие, или власт. Днес еврото е пари, непокрити с нищо, в крайна сметка – дългови пари, покрити само с данъците, а в днешния момент с данъците на германците, които могат да ги платят или не.
Практически зад нашия лев, който е дълг на БНБ, стои друг дълг на някоя друга институция, германски ценни книжа и еврови банкноти. Зад евробанкнотите пък стои друг дълг – на Гърция, Италия, Португалия и прочее. А зад този дълг кой стои? Това е данъкоплатецът.
В крайна сметка нашите пари нямат котва – не се базират нито на злато, нито на стока, нито на някаква абсолютна власт, нито пък на доверие. Това е гигантска понзи пирамида от дългови виртуални пари, базирани на данъци. Цялата парична система в момента се крепи на това да се съберат данъци от германците.“

Въпросът е дали професорът е променил това свое становище, тъй като влиза в управата на институция, която предприема активни действия за приемане на страната ни в механизма ERM II, който впоследствие дава възможност за членство в Еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"