fbpx

Неочакван и рязък спад на индустрията в Германия

Промишленото производство в Германия спадна повече от очакваното през март, отчасти поради слабото представяне на автомобилния сектор, което отново предизвика опасения от рецесия в най-голямата икономика в Европа, изтъква Ройтерс.

Производството е намаляло с 3,4% спрямо предходния месец след леко ревизирано увеличение от 2,1% през февруари, съобщава федералната статистическа служба в понеделник.

След оживено представяне на промишленото производство в началото на годината, имаше неочаквано рязък спад през март“, посочват от икономическото министерство.

Производството на автомобили и автомобилни части е намаляло с 6.5% спрямо предходния месец. Производството на машини и оборудване намалява с 3,4%, а производството в строителния сектор намалява с 4,6% на месечна база.

В същото време през първото тримесечие производството е с 2,5% по-високо от последното тримесечие на 2022 г., сочи още статистическата служба.

През март индустриалните поръчки в Германия са намалели с 10,7% спрямо предходния месец на сезонно и календарно коригирана база, отчитайки най-големия месечен спад от 2020 г. насам в разгара на пандемията от COVID-19.

Германското производство страда все повече и повече от глобалните повишения на лихвените проценти, които все повече действат като спирачки върху икономиката“, казва главният икономист на Commerzbank Ралф Солвен. По думите му, рисковете от рецесия в Германия нарастват.

Продажбите на дребно и износът също са спаднали рязко през март, увеличавайки шансовете за низходяща ревизия на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие, отбелязва глобалният ръководител на макросектора на ING Карстен Бжески.

БВП е непроменен в коригирани условия през първото тримесечие, след свиване от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г, а рецесията се определя като две последователни тримесечия на свиване.

Ревизия надолу би означавало, че икономиката все пак е изпаднала в рецесия“, коментира още Бжески.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"