fbpx

Неочакван рязък ръст на икономиката в еврозоната

Бизнес активността в еврозоната неочаквано се ускори този месец, след като потребителите се насочиха към услугите, но отслабването на търсенето на промишлени стоки задълбочи спада в индустриалния сектор, показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) на S&P Global, смятан за добър показател за цялостното икономическо здраве, отскочи до 10-месечен връх от 54,1 през март от 52,0 през февруари, сочат данните. Това е доста над границата от 50, разделяща растежа от свиването и над всички прогнози в анкета на Ройтерс, която предвиждаше спад до 51,9.

Икономиката на еврозоната показва нови признаци на живот, когато навлизаме в пролетта. Проучването е в съответствие с растеж на БВП от 0,3% през първото тримесечие, ускорявайки се до еквивалентен темп от 0,5% само през март“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес директор икономист в S&P Global.

Солидното търсене с 10-месечен връх означава, че фирмите не успяват да изпълнят всички поръчки, което се случва за първи път от юни. Индексът на натрупаната работа се повиши до 50,1 от 49,5.

PMI, обхващащ доминиращия сектор на услугите в евроблока, скочи до 55,6 този месец от 52,7, доста над всички прогнози, предвиждащи спад до 52,5. За да се справят с увеличаването на активността, фирмите наемат допълнителен персонал с най-бързите темпове от май миналата година. Индексът на заетостта отскача до 54,3 от 51,9.

За индустрията обаче картината е различна. Основният PMI в производството падна до 47,1 от 48,5 през февруари, обърквайки очакванията в проучването на Ройтерс за повишаване до 49,0.

„Растежът е много небалансиран, движен почти единствено от сектора на услугите, като производството до голяма степен е в застой и се бори пред лицето на намаляващото търсене“, казва Уилямсън.

Рекордните подобрения във веригите за доставки означават, че цената на суровините пада за първи път от юни 2020 г., по време на COVID пандемията. Индексът на производствените разходи падна до 46,4 от 50,9.

Това вероятно ще бъде приветствано от Европейската централна банка, която увеличи лихвените проценти миналата седмица, придържайки се към борбата си срещу инфлацията въпреки неотдавнашните сътресения в банковия сектор, коментира още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"