fbpx

Нов антиковид модел: 4 етапа на ограничения, 10 мерки за бизнеса

Нов модел за управление на ковид кризата представи министър-председателят Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет, в която участваха още министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков. Петков е категоричен, че опазването на здравето продължава да бъде първи приоритет, като същевременно се приоритизират още образованието и подкрепата за най-уязвимите бизнеси.

Премиерът участва в представянето онлайн, като показваше отделните слайдове от домашния си компютър.

Новият подход за управление на ковид кризата е ясно разписан в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Съгласно Плана противоепидемичните мерки ще зависят от броя на заетите интензивни болнични легла на общинско и областно равнище, както и от скоростта на тяхното запълване. Ще се отчитат още няколко фактора, което ще позволи да се правят прогнози за натоварването на лечебните заведения за три, пет и 10 дни напред. Общата заболяемост на 100 000 души население вече няма да бъде основен критерий за въвеждане или отмяна на ограничения.

Ще се преценява не за страната като цяло, нито по общини, а по региони – т.нар. клъстери. Страната ще бъде разделена на 6 клъстера, в която влизат по няколко географско близки административни области. За всяка от тях ще има различни мерки, съобразно запълняемостта на интензивните отделения. Районирането по клъстери ще бъде качено в интернет, като информацията ще се обновява, а и ще съдържа 3 или 5-дневна прогноза за хода на заразата – за да могат семействата и фирмите да планират действията си.

Причината за тази промяна е в „поведението“ на новия вариант на коронавируса, наблюдавано в други държави – „Омикрон“ е много по-заразен, но има индикации, че протича по-леко и преминава по-бързо от „Делта“. Очаква се по-малко инфектирани да имат нужда от болнично лечение и продължителността на хоспитализацията да бъде по-кратка.

Планът предвижда временните мерки и дейности в болничната помощ да се въвеждат на територията на всяка област със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция. В документа са залегнали и насоки за работата на спешната медицинска помощ, както и действията за осигуряване на необходимите лекарствени продукти.

Мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 са разделени в четири етапа:

Първи етап при 50% заетост на интензивните легла в болниците – няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Втори етап при 60% запълнени интензивни легла в болниците, каквато е ситуацията в много от областите в страната към момента – предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Трети етап при 70% заети интензивни болнични легла – публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Четвърти етап при 80% запълнени легла в интензивни отделения – почти пълно затваряне на обществения живот, ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Петков обяви и нова подкрепа за бизнеса къв вече известните от предишните месеци мерки (на изображението е под №10). Тя се отнася само за напълно затворени микро и малки предприятия. В нея ще има 20 процента безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. „Ако вашият бизнес е затворен заради етап 4, държавата ще ви подпомогне за затворените дни”, заяви премиерът.

Националният план е подготвен на база задълбочен анализ на моментната ситуация и математически модели за развитието на пандемията. В изработването му са включени членовете на Националния пандемичен комитет, на Пандемичния ведомствен комитет на Министерството на здравеопазването, Главният държавен здравен инспектор и експерти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"