fbpx

Нова мярка: бързи кредити за малкия и среден бизнес без обезпечения и ипотеки

Мярката 60/40 ще бъде удължена с още два месеца, обяви социалният министър Гълъб Донев. Донев и министрите на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков представиха нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса.

Схемата, по която вече са разплатени 1.4 млрд. лв., ще продължи да действа в модифицирана версия, пригодена към възстановяването на икономиката, като за продължаването й е необходима нова нотификация на ЕК.

Има остатъчни 100 млн. лева, с които тази мярка ще продължи и през юни и юли.

Акцентът на новите стимули бе представен Кирил Петков, който подчерта, че е много важно бързо да се вкарат нови оборотни средства в малкия и среден бизнес, както и за самоосигуряващите се. И тъй като няма актуализиран бюджет, това не може да стане през него.

По тази причина, с подкрепата на огромен брой търговски банки, се създава с разрешение на ЕК, гаранционна програма от 2.5 млрд. лева, където държавата покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции. По този начин, изтъква Петков, банките им се развързват ръцете да дадат всички тези средства, които имат, но не смеят, в посоки, където би било най-полезно за българската икономика.

За да стане това максимално бързо, малките и средни предприятия няма да се налага да дават обезпечения и да правят ипотеки, за да получат подкрепа от банката. Министърът подчерта, че периодът, в който банката разглежда исканията за кредит се намалява до 10 дена.

Нужно е единствено да се представят документи, че фирмата е била активна през последните три години. Тя ще може да разчита на подкрепа на стойност 70% от приходите си за 2019 или 2020 година (в зависимост, коя година е по-силна за въпросното предприятие).

Кредитите ще бъдат със 7-годишен погасителен план.

От своя страна финансовият министър Асен Василев посочи, че се подготвя актуализация на бюджета, която да бъде представена веднага, след като се формира новия парламент след изборите на 11 юли.

Тя ще е структурирана така, че да не се увеличава дефицитът, а да се разчита на увеличаване на приходната част.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"