fbpx

Подготвят промени в спорен текст, касаещ уличната регулация и строежите

Регионалното министерство започва работа, подготвяща промяна на спорния текст на чл.148, ал.16 от ЗУТ, съобщават от ведомството.

Припомняме, той бе приет в началото на март тази година и гласи:

Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията, в т.ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътна мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. При урегулиран поземлен имот с лице на повече от една улица е достатъчно уличната регулация да е приложена по улицата, по която се осъществява достъпът до строежа.

Срещу приемането му тогава бяха редица представители на строителния бранш, както и множество архитекти.

Ръководството на МРРБ предприема тази стъпка във връзка с изразеното несъгласие от кметове на общини и всички браншови организации, които имат пряко отношение към инвестиционното проектиране и строителния процес.

Работната група ще разгледа всички предложения на съсловните организации и ще бъдат направени и други належащи промени в ЗУТ с цел да се отговори на обществения интерес.

Ще бъдат обсъдени и ще се дадат предложения във връзка с промяна на сроковете, предвидени в Наредба 5 за техническите паспорти на строежите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"