fbpx

Обещават да няма нови забавяния по строежа на интерконектора с Гърция

Всички основни дейности по изграждането на интерконектора Гърция-България напредват активно и се очаква линейната част на газопровода да бъде завършена в срок – до края на 2021 г.

Това е гарантирала гръцката строителна компания, която реализира проекта, по време на среща с двамата изпълнителни директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Завършването на строителните работи в посочения срок ще направи възможно съоръжението да започне реална дейност през лятото на 2022 година.

Припомняме, преди дни енергийният министър Живков обяви, че при последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството, българската страна ще пристъпи към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден. Писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A.

В момента над 160 км от газовата връзка с Гърция са заварени, а напълно готовите положени участъци достигат 100 км. Подготовката на траншеята продължава паралелно с изпълнението на редица други дейности като безразрушителен контрол на всеки заваръчен шев, полагане на термосвиваеми маншони и извършване на хидротестове. Подготовката за преминаването на газопровода под коритото на река Марица вече е приключила и екипите на обекта са готови да стартират сондажите в синхрон с времевия прозорец за дейността, определен от МОСВ.

Георгиева и Караянакос също уточняват, че проектната компания е предвидила сериозни компенсации в договора за изграждане на интерконектора, които ще се изискват от изпълнителя, ако  реализацията на IGB не се случи в заложения срок.

Всички страни имат интерес IGB да бъде завършен успешно в рамките на договорените срокове, но ако тези условия не се спазят, проектната компания няма да се поколебае да активира договорните клаузи за обезщетения. Интересът на Гърция и на България ще бъде защитен и имаме пълната подкрепа на двете национални правителства в това отношение“, заявяват двамата изпълнителни директори.

Към втората половина на месец юни напредват и строително-монтажните работи по изграждането на газоизмервателна станция до Стара Загора и диспечерски център в близост до Хасково. Изкопните дейности са приключили, изливането на фундаментите е почти завършено, като изграждането на наземните съоръжения стартира по план. В момента по трасето на интерконектора се извършва и процедура по одит на дейностите с цел спазване на всички екологични и социални мерки.

Една от стратегическите ползи на интерконектора в регионален план е възможността за достъп до газопреносна мрежа за български общини и региони, които до момента не са имали опция за свързаност. ICGB вече има изградено сътрудничество с лицензираните за региона газоразпределителни дружества и проявили интерес индустриални клиенти от Кърджали и Димитровград.

В тази връзка проектната компания вече е проектирала и реализирала необходимите технически съоръжения на територията на двата града, като са осигурени необходимите условия за достъп до газопреносна мрежа. Компанията е готова да си сътрудничи с всички газоразпределителни дружества индустриални клиенти, които имат интерес към предоставянето на достъп до интерконектора в съответствие с европейското и българско законодателство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"