fbpx

КЕВР определя цените на ВиК услугите по световни стандарти

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Действащата Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите, приета от Министерски съвет през 2016 г., беше разработена от Световната банка по възлагане на МРРБ. В нея са отразени най-добрите международни практики в тази област.

Това се казва в становище на КЕВР във връзка с обвинението на екоминистъра Личев, че комисията е вредна за водния сектор у нас.

Посочва се още, че във финалния проект на наредбата са отчетени постъпилите становища от всички заинтересовани страни и министерства. МОСВ е съгласувало проекта без забележки и до момента в Комисията не са постъпвали предложения за изменение на наредбата от страна на това министерство. Комисията, в качеството си на активен участник в Мрежата на европейските водни регулатори, е добре запозната с прилаганите в другите държави-членки на ЕС практики и може отговорно да заяви, че нормативната уредба в България е изцяло съобразена с тях.

Кой е органът в България, който може да застави ВиК дружествата да изпълнят заложените нива за качество, които явно трябва да бъдат постигнати?

„Фарс в КЕВР или как ВиК дружествата отказват да изпълнят показателите за качество на водата“

В становището се подчертава, че КЕВР регулира цените и качеството на ВиК услугите като национална институция, независима от изпълнителната власт. Комисията е равно-отдалечена както от доставчиците, така и от потребителите на тези монополни услуги, с основна цел – осигуряване на независим, обективен и експертен подход, се изтъква още.

Комисията обяснява, че с регулирането на цените на ВиК услугите се стреми да защитава интересите на потребителите и да предотвратява злоупотреба с господстващо положение, като същевременно спазва изискванията за икономическа обоснованост на цените на услугите и възстановяване на разходите за тяхното предоставяне

В становището специално се отбелязва, че политиките по отношение на водите като цяло, и на ВиК сектора в частност, се планират и осъществяват от изпълнителната власт в лицето на МОСВ и МРРБ. В тази връзка България е приела две стратегии – Национална водна стратегия, разработена от МОСВ и приета през 2012 г. от Народното събрание, и Отраслова стратегия за ВиК сектора, разработена от МРРБ и приета от Министерски съвет през 2014 г., със срок до 2023 г.  Към момента в КЕВР не е постъпвала информация за степента на изпълнение на одобрените стратегии, нито за намерения за актуализацията им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"