fbpx

Обясняват на Путин защо руският петрол е толкова евтин

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, цитиран от ТАСС, че отстъпката в цената на руския нефт през януари се е повишила заради по-високите цени на превоза. Тази ситуация ще е временна и в бъдеще отстъпката ще се намали, изтъква Новак по време на съвещание при президента Путин.

На Новак се наложи да прави тези уточнения, след като агенция Bloomberg съобщи, че отстъпката от цената на руския Urals е нараснала до 50% спрямо сорта Brent. Агенцията се позовава на статистиката, според която на 6 януари руският нефт се е търгувал за $37,80 за барел в балтийския порт Приморск, докато Brent e бил $78,57 за барел.

Надявам се тази ситуация да има временен характер. Отстъпката трябва да намалява с времето, както бе през 2022 година, когато през март-април отстъпката силно нарасна, а после започна постепенно да спада, намалявайки два пъти“, обяснява още вицепремиерът.

По думите му, сега основният риск е отстъпката. Второто е наложеното ембарго върху доставките на петролни продукти и въведения таван на цените. „Ще реагираме, ще докладваме, ще предприемем всички необходими мерки за осигуряване на доставки за нови пазари, логистика, транспорт“, уверява Новак.

ТАСС припомня намерението на енергийното министерство да ограничи отстъпката до ценови нива, равни на пазарните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"