fbpx

Очаква се значителен дефицит на петролния пазар до края на годината

Съкращенията на добива на петрол, които Саудитска Арабия и Русия удължиха до края на 2023 г., ще означават значителен пазарен дефицит през четвъртото тримесечие. Това заявяват от Международната агенция по енергетика (МАЕ), като по този начин до голяма степен се придържа към прогнозите си за растеж на търсенето през тази и следващата година, информира Ройтерс.

Припомня се, че страните от ОПЕК+ започнаха да ограничават доставките през 2022 г., за да подпомогнат пазара. Този месец референтният суров петрол Brent надхвърли 90 долара за барел за първи път тази година, след като лидерите на ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия удължиха комбинираните си съкращения от 1,3 милиона барела на ден до края на 2023 г.

Ограниченията на добива от членовете на ОПЕК+ с повече от 2,5 милиона барела на ден от началото на 2023 г. досега са били компенсирани от по-големи доставки от производители извън алианса, включително Съединените щати, Бразилия и Иран, който все още е под санкции, посочва МАЕ, цитирана от Ройтерс.

Но от септември нататък загубата на производство на ОПЕК+ ще доведе до значителен недостиг на доставки през четвъртото тримесечие“, се казва в месечния доклад за петрола.

Липсата на съкращения в началото на следващата година обаче ще измести баланса към излишък, отбелязва агенцията, подчертавайки, че запасите ще бъдат на неприятно ниски нива, увеличавайки риска от нов скок на нестабилност в крехка икономическа среда.

По-мащабните икономически опасения, водени от бавното възстановяване на Китай след пандемията, са засилени от опасенията, че лихвените проценти в САЩ ще останат високи. Все пак търсенето на петрол в най-големия вносител на петрол в света досега „остава забележително незасегнато от икономическия спад“, отбелязва МАЕ.

„Китай е основната уайлд кард“, добавя агенцията. „Всяко рязко отслабване на индустриалната дейност и търсенето на петрол в Китай вероятно ще се разпространи в световен мащаб, създавайки по-предизвикателен климат за нововъзникващите пазари в Азия, Африка и Латинска Америка.“

Оценките за глобалното търсене и предлагане през тази и следващата година се различават значително в зависимост от източника на прогнозата.

И МАЕ, и ОПЕК – в месечния си доклад, публикуван във вторник – са оптимисти за китайското търсене през 2023 г., като оставят своите оценки за глобалното търсене за тази и следващата година до голяма степен непроменени.

МАЕ изчислява, че през 2023 г. световното търсене ще нарасне с 2,2 милиона барела на ден, докато ОПЕК очаква растеж от 2,44 милиона барела на ден.

За 2024 г. контрастът е голям. МАЕ очаква растежът да се забави рязко до 1 милион барела на ден, докато ОПЕК има далеч по-розова оценка от 2,25 милиона барела на ден.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на правителството на САЩ прогнозира ръст на търсенето от 1,81 милиона барела на ден за 2023 г. и 1,36 милиона барела на ден през следващата година.

Добре дошли в хаотичния свят на прогнозирането“, посочва Тамас Варга от петролния брокер PVM, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"